Postopke sta sprožila Apple in Microsoft, ki se morata v Evropi in ZDA braniti pred obtožbami Motorole, ki trdi, da podjetji uporabljata njeno s patenti zaščiteno tehnologijo brez dovoljenja. Apple in Microsoft sta po drugi strani mnenja, da Motorola preveč zaračunava za uporabo zaščitene tehnologije, ki na primer vključuje ključne dele za povezovanje z internetom.

Evropsko pravo določa, da morajo lastniki patentov, na katerih slonijo standardi v industriji, drugim družbam omogočiti njihovo uporabo po pošteni ceni. A se tako regulatorji trga kot podjetja pogosto pritožujejo, da s tožbami proti konkurentom lastniki takšnih patentov poskušajo pridobiti prednost na trgu.

Ob vložitvi pritožbe je februarja Microsoft zatrdil, da Motorola za svoje patente zaračunava previsoko ceno, saj ta predstavlja 2,25 odstotka celotne cene proizvodov. To bi pri proizvodu, ki stane 1000 dolarjev, znašalo 22,50 dolarja. Microsoft trdi, da skupina 29 podjetij, ki ima v lasti drugih 2300 standardnih patentov v industriji, za njihovo uporabo zaračuna dva centa.