Marčno zvišanje števila brezposelnosti pomeni že osmi zaporedni mesec rasti števila ljudi brez dela, ugotavlja špansko ministrstvo za delo. Špansko gospodarstvo medtem drsi v novo recesijo. Letos naj bi se njeno gospodarstvo skrčilo za 1,7 odstotka, potem ko je lani zabeležilo skromno rast v višini 0,7 odstotka, ocenjuje vlada.

Španija se je morala minuli mesec z Evropsko komisijo in ostalimi članicami območja evra pogoditi, da bo javnofinančni primanjkljaj letos znižala na 5,3 odstotka BDP in ne na 4,4 odstotka BDP, kot je narekoval prvotni cilj.

Vlada premierja Mariana Rajoyja je v petek sprejela proračun za leto 2012, ki za letošnje leto predvideva za 27 milijard evrov varčevalnih in drugih ukrepov. Med njimi je zamrznitev plač javnih uslužbencev in zvišanje davkov. Ministrstva bodo v povprečju razpolagala s 17 odstotkov manj sredstvi.

Gre za najbolj varčevalno naravnan proračun, odkar je Španija po smrti diktatorja Francisca Franca znova postala demokratična država.

Španski javni dolg letos zrasel do 79,8 odstotka BDP

Španski javni dolg se bo letos zvišal za več kot 10 odstotnih točk na 79,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), napoveduje španska vlada. To je še vedno pod povprečjem držav območja z evrom, ki je pri pri 90,4 odstotka BDP, poudarja španski finančni minister Cristobal Montoro.

Javni dolg se bo z 68,5 odstotka BDP, kot je znašal konec leta 2011, letos zvišal na 79,8 odstotka, načrtuje španska vlada. Španski javni dolg se sicer nepretrgoma zvišuje že od prvega četrtletja leta 2008, ko je po skoraj desetletju hitre rasti in proračunskih presežkov predstavljal 35,8 odstotka BDP.

Nato je po poku nepremičninskega balona v letu 2008 Španija začela beležiti proračunske primanjkljaje, država pa je zdrsnila v recesijo. Povečevanje brezposelnosti, porast izdatkov za socialno varnost in upad davčnih prihodkov so državo vodili v zadolževanje.

Vlada premierja Mariana Rajoya je v petek sprejela proračun za leto 2012, ki za letošnje leto predvideva za 27 milijard evrov varčevalnih in drugih ukrepov. Med njimi je zamrznitev plač javnih uslužbencev in zvišanje davkov. Ministrstva bodo v povprečju razpolagala s 17 odstotkov manj sredstvi.

Gre za najbolj varčevalno naravnan proračun, odkar je Španija po smrti diktatorja Francisca Franca znova postala demokratična država.