Finančni minister Janez Šušteršič je danes v povezavi s slovensko kandidaturo za položaj v ECB povedal, da bi bilo "za Slovenijo seveda dobro, da ima tudi svoje predstavnike v mednarodnih institucijah".

"Mi bomo to kandidaturo podpirali in je ne bomo umikali. Če se bo pokazala kakšna druga možnost, bomo morda izkoristili to, a za zdaj to ni bilo na dnevnem redu, verjetno pride na vrsto naslednjič," je še dejal slovenski minister.

Na vprašanje, ali ima v mislih kakšno konkretno drugo možnost, pa je Šušteršič odgovoril, da ne. Ob tem je še izrazil prepričanje, da bi vsaka kompetentna oseba, kot je Gaspari, na mednarodnem položaju delala v interesu države.

Po vseh napovedih je bilo pričakovati, da bodo finančni ministri držav v območju evra odločitev o tem, kdo bo zasedel položaj, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, sprejeli danes v Koebenhavnu.

Vendar pa ministri danes o tem sploh niso razpravljali, po navedbah virov zato, ker je bilo na podlagi predhodnih posvetovanj jasno, da nobeden od treh kandidatov nima zadostne podpore za imenovanje.

Odločitev je tako preložena na sredino aprila; verjetno bo sprejeta na telefonski konferenci, saj aprila ni rednega zasedanja evrske skupine.

Največ podpore za imenovanje na ta položaj imata sicer po navedbah virov pri EU kandidata Luksemburga in Španije. Prvi, Yves Mersch, sicer že vseskozi velja za favorita. Španski kandidat je Antonio Sainz de Vicuna.

Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine. Članice z evrom nato kandidata priporočijo vrhu EU, ki po posvetovanju z Evropskim parlamentom sprejme dokončno formalno odločitev o imenovanju.

Izvršilni odbor ECB ima šest članov. V njem so sedaj poleg Gonzaleza-Parama še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.

Odločanje o takšnih položajih je sicer vselej vezana trgovina. Poleg človeka za položaj v ECB območje evra trenutno išče naslednika prvega in doslej edinega šefa evrske skupine Jeana-Clauda Junckerja, novega predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter generalnega direktorja stalnega kriznega mehanizma (ESM).