Dogovor je bil danes dosežen na trilogu danskega predsedstva, ki zastopa članice unije, Evropskega parlamenta in Evropske komisije. Čeprav postopki odločanja še niso končani, ni pričakovati sprememb.

Potrditi ga mora še Evropski parlament, ki bo o tem predvidoma glasoval na majskem plenarnem zasedanju. Nato je potrebna še potrditev članic EU, ki pa je zgolj formalnost.

Danes dosežen dogovor sicer predvideva postopno zniževanje cen za gostovanje v mobilnih omrežjih do leta 2014.

Julija 2013 se bodo cene za odhodne klice znižale na največ 24 centov na minuto, julija 2014 pa na največ 19 centov na minuto, medtem ko so sedaj omejene na največ 35 centov na minuto.

Za prejete klice pa bodo cene julija 2013 omejene na največ 7 centov na minuto, julija 2014 pa na največ 5 centov na minuto, medtem ko so sedaj omejene na največ 11 centov na minuto.

Cene za SMS sporočila se bodo julija 2013 znižale na največ 8 centov, julija 2014 pa na največ 6 centov, medtem ko so sedaj omejene na 11 centov.

Cene za prenos podatkov pa se bodo julija 2013 znižale na največ 45 centov na megabajt, julija 2014 pa na največ 20 centov na megabajt, medtem ko sedaj omejitev ni.

Poleg znižanja cen dogovor prinaša še druge pomembne novosti za potrošnike, ki naj bi povečali konkurenčnost v sektorju in okrepili možnost izbire za potrošnike.

Od 1. julija 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko.

Nova pravila naj bi zagotovila tudi večjo transparentnost in izboljšala obveščanje o stroških za gostovanje v mobilnih omrežjih.

Evropska komisija bo pravila za gostovanje v mobilnih omrežjih vnovič preučila in o svojih ugotovitvah poročala najpozneje do konca junija 2016.

EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih, ki so pokrivala le odhodne in prejete klice, prvič uvedla leta 2007. Leta 2009 jih je razširila še na SMS. Veljavna pravila se iztečejo konec junija letos.