V resoluciji o Turčiji se bodo poslanci v odziv na zakonske omejitve svobode medijev in številne sodne postopke proti novinarjem predvidoma zavzeli za krepitev svobode medijev ter pozvali h krepitvi prizadevanj za reformo sodstva in zagotavljanju državljanskih svoboščin.

Poleg tega naj bi poslanci izrazili obžalovanje nad izjavo Ankare, da bo zamrznila odnose s ciprskim predsedstvom Svetu EU, če odprto vprašanje severnega Cipra ne bo rešeno do julija letos. A kljub temu naj bi navedli Turčijo kot vzor za demokratizacijo arabskih držav.

V resoluciji o Srbiji bodo predvidoma pozvali k čimprejšnjemu začetku pristopnih pogajanj s to državo, ki je marca dobila status kandidatke za članstvo v uniji, a pod pogojem, da nadaljuje reforme, še posebej v sodstvu in tožilstvu.

Poslanci bodo tudi po pričakovanjih pozdravili februarski dogovor med Beogradom in Prištino glede upravljanja skupne meje, a izrazili zaskrbljenost nad izgredi med vojaki zveze Nato in pripadniki srbske manjšine na severu Kosova v drugi polovici lanskega leta.

V resoluciji o Kosovu bodo poslanci pozvali pet članic unije, ki še niso priznale njegove neodvisnosti, naj to storijo čim prej. Poleg tega bodo opozorili, da izzivi za Kosovo ostajajo vrnitev beguncev in notranje razseljenih oseb, korupcija ter nestabilen položaj na severu.

V primeru Črne gore naj bi poslanci izpostavili njen izjemen napredek in namero članic unije, da junija začnejo pristopna pogajanja s to državo. Obenem naj bi sicer poudarili nujnost izvajanja sprejetih reform, še posebej v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

V četrtek bodo poslanci glasovali o zakonodaji, ki naj bi omogočila varnejše in preglednejše trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti na prostem trgu, ter sprejeli resolucijo s pozivom h krepitvi pravic letalskih potnikov.