"To ni bil namen bilaterale. Sem pa izpostavil problematiko Primorskega dnevnika, ker je pereča. Minister Terzi je dejal, da bo zadevo preučil," je po pogovorih za slovenske medije pojasnil Erjavec.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih in drugih mednarodnih temah, razprava pa je bila osredotočena predvsem na krepitev povezovanja Slovenije in Italije v evropskem okviru. Velik pomen sta pripisala utrjevanju gospodarskih vezi med državama, saj Italija predstavlja drugega gospodarskega partnerja Slovenije, blagovna menjava pa je tudi v zadnjem letu narasla, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

Dogovorila sta se za nadaljnjo krepitev sodelovanja tudi na področjih skupnega interesa v regiji. Po navedbah ministrstva sta se dotaknila situacije v Sredozemlju in Severni Afriki ter potrdila pomen nadaljevanja demokratičnih procesov. Poudarila sta sodelovanje v Jadransko-jonski pobudi, kjer Slovenija prevzema predsedovanje in potrdila skupni interes za nadaljnji razvoj Jadransko-jonske makroregije.

"Seveda se nisva mogla izogniti javno-finančnim temam. Ministra sem seznanil z ostrimi rezi, ki nas čakajo v okviru rebalansa proračuna, ki jih je morala sprejeti tudi Italija," je po srečanju povedal Erjavec. Slovenski zunanji minister je ob tem podprl pobudo Italije, da je treba za razrešitev gospodarske krize vzpodbujati tudi gospodarsko rast in ne le varčevati. V tem okviru sta z italijanskim kolegom spregovorila tudi o možnem gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Italijo, je dejal Erjavec.

Ministra sta odnose med državama ocenila kot dobre. "Še posebej so se odnosi med Slovenijo in Italijo utrdili v zadnjih letih po srečanju treh predsednikov v Trstu," je povedal vodja italijanske diplomacije.

Konkretno o odprtih vprašanjih med državama zunanja ministra nista spregovorila. Te teme bodo, tako Erjavec, konkretno obravnavali v okviru koordinacije ministrov, ki bo predvidoma junija v Ljubljani.

Erjavec je sicer italijanskega kolego seznanil z vprašanjem problematike gradnje plinskih terminalov, vračanjem umetnin, zaseženih pred, med in po drugi svetovni vojni ter tudi s financiranjem manjšine. Terzi di Sant'Agato je, tako Erjavec, obljubil, da bodo pogledali vprašanje financiranja manjšin, glede terminalov pa je dejal, da je za te odgovoren italijanski minister za okolje Corrado Clini.

Clini je pred časom sicer predlagal vzpostavitev posebnega omizja vseh zainteresiranih strani glede plinskih terminalov, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki Ljubljane in Zagreba. Erjavec je predlog podprl kot dober, je pa izpostavil nasprotovanje Slovenije projektu gradnje terminalov zaradi negativnih čezmejnih okoljskih učinkov in nasprotovanje Trsta gradnji terminalov.

Sicer sta ministra v počastitev 20. obletnice diplomatskih odnosov med Ljubljano in Rimom danes odprla razstavo Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo. V nagovoru je Erjavec poudaril prepričanje, da se bo naše sobivanje v skupnem evropskem prostoru še naprej razvijalo v prijateljskem tonu, medsebojnem zaupanju in spoštovanju, so še zapisali na MZZ.

"V veliko zadovoljstvo mi je, da gostimo to razstavo na ministrstvu za zunanje zadeve in s tem poudarjamo dinamiko diplomatskih odnosov med državama. Slovenija je v zadnjih 20 letih zabeležile velike uspehe," pa je povedal italijanski zunanji minister ter ob tem izpostavil vstop Slovenije v številne mednarodne organizacije ter prevzem evra, kar ji je uspelo kot prvi izmed novih članic Evropske unije.

Sicer pa se je v okviru obiska v Rimu slovenska delegacija danes srečala tudi s senatorko, predsednico Skupine prijateljstva s Slovenijo v italijanskem parlamentu Tamaro Blažina in člani omenjene skupine.

Erjavec je doslej v okviru predstavitvenih obiskov v sosednjih državah obiskal Hrvaško, Avstrijo in Hrvaško, v petek pa se bo mudil na Madžarskem.