V evropskem prostoru pravkar pripravljajo finančno perspektivo za naslednje sedemletno obdobje, in sicer od leta 2014 do 2020. V tem okviru bo pripravljenih več programov, večina sredstev pa je namenjena za razvoj podeželja in kohezijsko politiko. Tu so še številni drugi programi, med njimi tudi Life.

Okoljski program Life+ se je do sedaj, kot je na današnji izjavi za medije v Ljubljani poudarila Jordanova, izkazal za izjemno uspešnega, zato je za ta program tudi predvidenih več sredstev. prednostni področji pa sta okolje in podnebne spremembe. Novost programa Life je, da sega preko meja EU, omogoča sodelovanje z mednarodnimi organizacijami, predvsem pa je predvideno tudi višje sofinanciranje, in sicer tudi do višine 70 oz. v nekaterih primerih do 80 odstotkov vrednosti projekta.

Tokrat ocena Evropske komisije, kakšna naj bi bila porazdelitev sredstev po državah, ni predvidena. "To pomeni, da bo treba znotraj države vzpostaviti ustrezno okolje, da se bodo neprofitne organizacije javljale na evropske razpise in da bodo na njih uspešne," je poudarila Jordanova.

Za Slovenijo je pomembno, da je uspešna pri črpanju tega denarja, saj okoli 36 odstotkov območja države pokriva Natura 2000 in tudi temu je namenjen program Life, in sicer razvojnim projektom na teh območjih. "Znotraj države se moramo zavedati, kaj potrebujejo potencialni izvajalci projektov in za to ustvariti ustrezno okolje. Dati jim moramo dobro administrativno pomoč in jim omogočiti sofinanciranje," je dejala Jordanova.

Usmeritev EU je strategija 2020, kjer je trajnostna komponenta vsebinsko vodilo razvoja unije. Tudi usmeritev tega večletnega proračuna je, da se 20 odstotkov vseh sredstev horizontalno po vseh programih porabi za področje podnebnih sprememb. Program Life pa je predlagan, ker pokriva področja, ki navkljub horizontalni pokritosti ne bi bila pokrita.

Veliko nalog moramo narediti doma, da kar se le da olajšamo postopke in da so upravni organi v pomoč državljanov. Pričakuje, da bomo vsi še bolj resno in odgovorno opravljali svoje naloge zaradi težkega položaja, v katerem smo. "Optimalno število javne uprave k temu pomaga," je dodala.

Glede združevanja službe vlade za podnebne spremembe pod okrilje ministrstva za kmetijstvo in okolje pa je izpostavila, da je smiselno združiti ljudi, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami v okviru službe in v okviru ministrstva, saj da tako dosežejo večjo sinergijo. Je pa izpostavila, da morajo imeti ti ljudje dovolj velike pristojnosti, da bodo uspešno koordinirali različna ministrstva na področju podnebnih sprememb. Imeti pa morajo tudi dovolj moči in pooblastil, da se strategija podnebnih sprememb sprejme in da bo tudi dovolj moči za njeno izvedbo.