OECD svari pred pritiski na ekosistem Zemlje, ki so tako veliki, da bi lahko ob neukrepanju bodoče generacije obsodili na zniževanje življenjskega standarda, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Obeti so bolj alarmantni, kot smo ocenjevali v prejšnjih izdajah," opozarjajo strokovnjaki organizacije in svarijo pred "nepovratnimi spremembami, ki bi lahko ogrozili dve stoletji dviganja življenjskega standarda".

Poročilo ugotavlja, da se bodo izpusti ogljikovega dioksida iz naslova energije do leta 2050 zvišali za 70 odstotkov, s čimer se bodo okrepile posledice klimatskih sprememb. Skupno bodo globalne emisije toplogrednih plinov višje za 50 odstotkov. Če se bodo nadaljevali sedanji trendi, se bodo povprečne temperature v primerjavi s predindustrijskimi časi zvišale za tri do šest stopinj Celzija.

Cilj Združenih narodov je sicer omejiti dvig temperature, tako da bi ta dosegel največ dve stopinji Celzija. Pri OECD so izračunali, da bi za dosego tega cilja države morale povprečno vsako leto žrtvovati le 0,2 odstotne točke globalne gospodarske rasti, če bi z ukrepi začele danes.

Strokovnjaki to število postavljajo še ob rob napovedanemu strošku znižanja povprečne svetovne porabe za 14 odstotkov, ki bi lahko bil posledica neukrepanja. Ob tem pa izpostavljajo še možnosti, ki se državam odpirajo na področju novih tehnologij. Tudi to je lahko ena od poti iz gospodarske krize, menijo.

OECD izpostavlja tudi nadaljevanje izgube biotske raznovrstnosti, predvsem v Aziji, Evropi in v južnem delu Afrike. Raznovrstnost kopenskih vrst naj bi se do leta 2050 zmanjšala za 10 odstotkov, izgubljenih pa je že skoraj tretjina sladkovodnih vrst.

Dogajanje bo močno vplivalo tudi na zdravje ljudi zaradi občutnega poslabšanja kakovosti zraka. Število prezgodnjih smrti na račun izpostavljenosti trdim delcem v zraku naj bi se zvišalo predvsem na Kitajskem in v Indiji, in sicer se bo številka tam podvojila na 3,6 milijona letno. A prizadete bodo tudi razvite države, saj bodo posledice slabše kakovosti zraka čutili povsod. Velik del prebivalstva tudi ne bo imel dostopa do ustrezno kakovostnega vodnega vira.

Poročilo ob opozorilih znova poziva k spremembi politik na tem področju. Države naj podražijo onesnaževanje, na primer z umikom subvencij v primeru uporabe fosilnih goriv. Ob tem pa naj ocenijo vrednost naravnih virov in povsod upoštevajo njihovo dejansko vrednost, še poziva OECD.