Britanski časnik Financial Times (FT) danes piše, da so decembra lani potekala tajna pogajanja o tem, da bi Velika Britanija za vstop v fiskalni pakt dobila položaj komisarja za notranji trg. Francoz Michel Barnier, sicer bivši zunanji minister, ki sedaj zaseda ta komisarski položaj, naj bi po poročanju časnika prevzel vlogo Ashtonove. Glavna prepreka za izvedbo te rošade je bil po navedbah FT Evropski parlament, saj bi lahko ta, če se s to zamenjavo ne bi strinjal, zahteval odstop celotne komisije.

V tiskovni službi šefa komisije Joseja Manuela Barrosa so v odziv na te navedbe dejali, da predsednik komisije "nikoli ni nameraval in tudi nima namena predlagati te spremembe". FT pa trdi, da je bila ta zamenjava "resna možnost" med pogajanji o fiskalnem paktu. Britancem so "Barnierjevo glavo ponudili na pladnju", piše časnik. Ena od možnosti je bila tudi, da bi položaj komisarja za notranji trg dobila katera druga članica z liberalnimi stališči, Britanci pa bi dobili drug portfelj.

Pripravljenost na odstop

Ashtonova je bila po pisanju FT načeloma pripravljena na zamenjavo ali celo odstop, če bi se pojavila zahteva po bolj izkušenem komisarju. V uradu Ashtonove so sicer za britanski časnik zanikali, da je bilo to vprašanje sploh kdaj odprto. Ashtonova sama pa je danes v Koebenhavnu v povezavi s tem dejala, da ne komentira zgodb FT, ki temeljijo na špekulacijah, ter dodala, da je Barroso že vse povedal.

Na Downing Street 10 so v povezavi s tem za FT dejali, da "Cathy Ashton na sedanjem položaju svoje delo opravlja dobro, kar je za Veliko Britanijo prioriteta". Francoska tiskovna agencija AFP sicer danes poroča o tem, da je vodja francoske diplomacije Alain Juppe Ashtonovi poslal pismo, v katerem je kritiziral njena diplomatska prizadevanja. "Izboljšati moramo delovanje evropske zunanje službe in način njenega prepletanja z diplomatskimi prizadevanji članic unije," je zapisal Juppe.

Poleg tega je menil, da bi morala evropska diplomatska služba bolj sodelovati s članicami unije ter izboljšati znanje in izkušnje na številnih področjih. "Z Alainom Juppejem imava zelo trden odnos," se je odzvala Ashtonova ter poudarila, da je vseskozi odprta za predloge in da je evropska diplomacija skupen projekt. Ashtonova je bila vse od prevzema položaja ob vzpostavitvi prve evropske diplomatske službe pred dvema letoma pogosto tarča kritik.

Otrok, ki se šele plazi

Kritičen je bil danes tudi vodja finske diplomacije Erkki Tuomioja, ki je menil, da EU izgublja svoj vpliv na zunanjepolitični areni. "Kdo sploh posluša EU?" je vprašal. Vendar pa Finec za to ne krivi Ashtonove in evropske diplomatske službe, temveč 27 članic unije, ki so manj pripravljene na sodelovanje kot v preteklosti in se obnašajo oportunistično.

Tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle je stopil v bran Ashtonovi. Na vprašanje, ali dobro opravlja svoje delo, je odgovoril pritrdilno. Poljski minister za evropske zadeve Mikolaj Dowgielewicz pa je spomnil, da je evropska diplomatska služba otrok, ki se šele plazi in mora še zrasti, da bo močnejša.