"Ne dvomim, da bo (španska) vlada spoštovala zaveze, ki jih je dala glede spoštovanja pakta o stabilnosti in rasti ter pravil upravljanja v območju evra in EU," je po srečanju z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom na Dunaju povedal Barroso.

Nekoliko bolj oster je bil danes tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadeu Altafaj Tardio. Kot je dejal, gre pri številkah za "resen, velik" razkorak, zato je treba natančno pojasniti, kaj se je lani dogajalo v Španiji. Državo bi lahko v primeru nespoštovanja zavez doletela tudi kazen, je še opozoril Altafaj Tardio.

Španija se je leta 2009 zavezala, da bo javnofinančni primanjkljaj letos znižala na 4,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa na tri odstotke BDP. Rajoy je v petek sporočil, da bodo poskušali primanjkljaj letos znižati na 5,8 odstotka BDP, medtem ko napovedi za leto 2013 zaenkrat niso spremenili.

Napoved Rajoya, da bo primanjkljaj letos višji od načrtov, ni bila nepričakovana, saj Španiji že lani ni uspelo doseči zastavljenega cilja glede znižanja javnofinančnega primanjkljaja. Znašal je 8,5 odstotka, medtem ko ga je nameravala vlada znižati na šest odstotkov BDP.

Na današnje izjave iz Evropske komisije se je predsednik španske vlade že odzval. "Natančno izpolnjujemo naše zaveze. Prilagajamo časovni načrt in dinamiko, a končni cilj ostaja nespremenjen. To je znižanje primanjkljaja na tri odstotke BDP v prihodnjem letu," je bil jasen Rajoy.

Novinarjem v Madridu je pojasnil, da bo Španija aprila v skladu z ustaljenimi postopki predstavila spremenjen program stabilnosti, v katerem bo na novo opredelila potek konsolidacije javnih financ. Po obravnavi na komisiji bodo voditelji o programu razpravljali na junijskem vrhu EU.

Vseeno pa naj bi finančni ministri po informacijah, ki jih je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, že na zasedanju prihodnji teden obravnavali prvi osnutek španskega državnega proračuna za letošnje leto.