Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in šef evrske skupine Jean-Claude Juncker sta sicer od vrha EU po navedbah španske tiskovne agencije EFE dobila mandat, da poiščeta konsenz glede novega člana izvršilnega odbora banke.

Kandidati za položaj enega šestih članov v operativnem organu banke, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, so trije - poleg Gasparija in Merscha je to še Španec Antonio Sainz de Vicuna.

Gaspari je konec januarja ocenil, da ima "skromne" možnosti za izvolitev. Vsi trije kandidati so po njegovi oceni kakovostni. "A ne gre toliko za to, ali smo kvalitetni kot kandidati, gre bolj za to, kakšna so razmerja interesov in moči," je menil.

Za izvolitev novega člana izvršilnega odbora ECB z osemletnim mandatom je sicer po navedbah virov pri EU po pravilih potrebna kvalificirana večina članic evrske skupine, kar pomeni podpora 12 članic ali 158 ponderiranih glasov. A običajno se v pogajanjih išče soglasje.

Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine. Predvidoma bodo to storile 12. marca. Članice z evrom nato kandidata priporočijo vrhu EU, ki po posvetovanju z Evropskim parlamentom sprejme dokončno formalno odločitev o imenovanju.

Izvršilni odbor ECB ima šest članov. V njem so sedaj poleg Gonzaleza-Parama še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.

Van Rompuy, novi predsednik vrha območja evra, in Juncker sta sicer od vrha dobila tudi mandat, da poiščeta novega predsednika skupine finančnih ministrov držav v območju evra. Luksemburški premier in doslej edini šef evrske skupine je namreč danes naznanil, da se s tega položaja umika.

Prav tako sta bila Van Rompuy in Juncker pooblaščena, da najdeta novega predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki bo nasledil Thomasa Mirowa.