Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je po koncu dvodnevnega vrha unije povedal, da so voditelji s tem pozivom k odgovornosti sirskega režima pred sodiščem in sodelovanju ter podpori unije pri pridobivanju dokaznega gradiva glede grozodejstev v tej arabski državi dali dodano vrednost ponedeljkovim sklepom zunanjih ministrov.

Ti so potrdili zaostritev sankcij proti Siriji zaradi nasilja režima Bašarja al Asada nad civilisti in sistematičnega kršenja človekovih pravic. Voditelji so danes pozvali k pripravi dodatnih usmerjenih sankcij proti al Asadovemu režimu.

Vrh EU je ponovil poziv sirskemu režimu, da takoj preneha z nasiljem in kršitvami človekovih pravic, al Asada pa so pozval k odstopu. Takoj ko bo v Siriji omogočena demokratična tranzicija, je unija pripravljena biti partner državi in ji pomagati pri njenem razvoju.

Unija je po Van Rompuyevih besedah v tesnem sodelovanju z Arabsko ligo storila vse, kar je bilo v njeni moči, da brez zatekanja k vojaškemu posredovanju ustavi nasilje v Siriji, zaščiti civilno prebivalstvo in zagotovi humanitarno pomoč. Pri tem igra vodilno vlogo v svetu, zato pomena skupne zunanje in varnostne politike ne bi smeli podcenjevati, je prepričan.

Za nadaljevanje grozodejstev v Siriji in pomanjkljiv odziv mednarodne skupnosti je treba odgovornost po njegovem mnenju iskati tam, kjer tudi leži.

Voditelji unije sicer vidijo nekatere signale sprememb v stališčih Rusije in Kitajske, Van Rompuy pa meni, da ni vzdržno, da razmere ostajajo takšne, kot so. Trenutna situacija je tako nevarna za regijo in neugodna tudi za obe omenjeni velesili.

Vrh EU je zato Rusijo in Kitajsko ter vse druge članice ZN pozval k sodelovanju pri naporih za prekinitev nasilja v Siriji.