Nekaj sto predstavnikov sindikatov se je zbralo v Bruslju, kjer se bo v četrtek in v petek potekalo zasedanje voditeljev članic unije. Pod geslom "Zdaj je pa dovolj!" so se uprli novemu zategovanju pasu. Predstavnike Evropske konfederacije sindikatov (Etuc) je sprejel predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"Zdaj je pa dovolj. Varčevalni ukrepi ne delujejo," je poudarila generalna sekretarka Etuc Bernadette Segol. "Imamo alternativne možnosti in Evropa mora delati za zaposlovanje in socialno pravičnost. Doslej tega še nismo videli," je poudarila.

Evropski sindikati so sicer danes po državah usklajeno zahtevali ukrepe, kot so davek na finančne transakcije, spodbujanje investicij, ustanovitev evropske bonitetne hiše in zbiranje sredstev z izdajo skupnih evropskih obveznic.

Bremena razdeliti pravičneje

S sindikalisti se je srečal tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ta se je strinjal, da je potrebno bremena, potrebna za izhod iz krize, razdeliti pravičneje. Sam se sicer zavzema predvsem za preprečitev izogibanja plačevanja davkov in davek na finančne transakcije.

Poudaril je še, da je kriza ustvarila velik pritisk na evropski model socialne države, saj so varčevalni ukrepi v državah, kot sta Grčija in Irska, ljudi pahnili v revščino. A hkrati bi večja obremenitev podjetij spodkopala njihovo mednarodno konkurenčnost.

"Zelo težko je vzpostaviti to ravnotežje," je poudaril Barroso. "Želimo ohraniti svoj socialni model, a hkrati potrebujemo reformo."

Atene (foto: Reuters).

Poleg protestnikov pred prostori EU je sicer v Belgiji pred centralno banko stavkalo več kot 1000 sindikalnih aktivistov. Večji protesti so se odvijali tudi v Grčiji, kjer so sindikati za tri ure ustavili delo, prav tako so protestirali v središču Aten.

Spopadi s policijo

V Španiji je več tisoč študentov in srednješolcev protestiralo proti varčevanju v šolstvu, ponekod so stavkali tudi javni uslužbenci. V Barceloni so se študenti spopadli s policijo in zažigali smetnjake. Številne so tudi aretirali, koliko točno, pa še ni znano.

Protest ZSSS pred vlado (foto: Luka Cjuha).

Sindikalne akcije so se odvijale tudi po nekaterih drugih evropskih državah. Okoli 200 predstavnikov sindikatov se je danes v Ljubljani odpravilo pred poslopje vlade, kjer je njihovo delegacijo sprejel premier Janez Janša. Manjši protest, ki se ga je udeležilo okoli 200 ljudi, pa je v Zagrebu pripravila tudi Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške.

Preberite še: ZSSS premierju Janši izročila predloge evropskih sindikatov za izhod iz krize