Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je povedal, da danes nihče več ni nasprotoval predlogu, da Srbija dobi status kandidatke.

"S tem smo zelo zadovoljni, seveda se pa pri tem zavedamo, da je treba dati tudi pozitivno sporočilo Kosovu, in sprejeta je odločitev, da se podpre študija izvedljivosti glede stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma za Kosovo," je povedal slovenski minister.

Za Slovenijo je po njegovih besedah izjemno pomembno zagotoviti ravnotežje v odnosu do obeh držav, saj je prepričana, da je prav odnos med Srbijo in Kosovom pomemben ključ za stabilnost na Zahodnem Balkanu.

Formalno odločitev glede statusa kandidatke za Srbijo bo sicer v torek sprejel Svet za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri za zunanje ali evropske zadeve, dokončno pa jo bodo potrdili voditelji EU na zasedanju 1. in 2. marca.

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec minulega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.