Po njegovih ocenah bo dogovor med drugim omogočil konec srbskih poskusov in dejanskih enostranskih blokad Kosova na mednarodni sceni, okrepil sodelovanje Kosova v širšem prostoru in močno zmanjšal nevarnosti blokad prostega pretoka ljudi, blaga, uslug, kapitala in idej v širšem prostoru Zahodnega Balkana.

"Predvsem je to dober zgled, ki bi lahko pomagal hitreje in uspešneje iskati rešitve tudi v primeru spora med Grčijo in Makedonijo o imenu države," je dodal Kacin, sicer podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose z Albanijo, BiH, Črno goro, Srbijo in Kosovom.

V luči skorajšnjega odločanja o dodelitvi statusa Srbiji Kacin ne dvomi, da bodo ministri držav Evropske unije pozdravili dogovor, končna odločitev pa bo sprejeta na vrhu EU. "Izkušnje Slovenije govorijo, da v EU ni nič doseženo, dokler vse ni dogovorjeno, a v tem primeru že lahko napovem in zagotovim, da bo tudi odbor za zunanje zadeve EP, ki v sredo v drugem branju obravnava poročilo o napredku Srbije, pozdravil napredek," je zapisal.

Pričakuje, da bo odbor s širokim konsenzom podprl njegovo ustno dopolnilo, ki pozdravlja dogovor med Beogradom in Prištino. Odbor v usklajenem besedilu, ki so ga predhodno že podprli tudi poročevalci v senci iz drugih političnih skupin, poziva šefe držav in vlad članic EU, da Srbiji dodelijo status države kandidatke.

Predstavniki Beograda in Prištine so v petek v Bruslju dosegli dogovor o regionalnem nastopanju Kosova. Po njem bo lahko Kosovo v prihodnje na regionalnih srečanjih sodelovalo pod svojim imenom, Srbiji pa ne bo treba priznati kosovske neodvisnosti. Prav tako so se dogovorili o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.