V komisiji so ob tem poudarili, da ne gre za kazen, temveč spodbudo, naj Madžarska pospravi po svoji hiši. 495 milijonov evrov predstavlja 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) Madžarske in 29 odstotkov kohezijskih sredstev, ki so za državo namenjeni v letu 2013.

"Današnji predlog je treba razumeti kot močno spodbudo Madžarski, naj izvaja zdrave fiskalne politike in vzpostavi prave makroekonomske in fiskalne pogoje za zagotovitev učinkovite rabe sredstev iz kohezijskega sklada," je dejal komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Sedaj je na potezi madžarska vlada, da ukrepa, preden bo zamrznitev začela veljati. Če želi država požeti vse koristi kohezijskega sklada, morajo madžarske oblasti potrebne ukrepe sprejeti brez odlašanja, pa je opozoril komisar za regionalno politiko Johannes Hahn.

Madžarska je v odgovoru predlog komisije označila kot "neutemeljen" in "nepošten". Kot Madžari poudarjajo v sporočilu za javnost, pod katerim sta podpisana tiskovni predstavnik premierja Peter Szijjarto in tiskovni predstavnik vlade Andras Giro-Szasz, komisija ignorira dejstva.

Tako madžarska stran znova izpostavlja dejstvo, da je bil lani proračunski primanjkljaj Madžarske prvič od pristopa k uniji manjši od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Tudi letos bo luknja v proračunu ostala pod to mejo, o čemer je premier Viktor Orban obvestil tudi Evropsko komisijo. "Madžarska vlada je sprejela vse potrebne odločitve, da bi izpolnila pričakovanja in zahteve EU," poudarjajo predstavniki madžarske vlade.

Madžarska je na pravi poti?

Ob tem Madžarska meni še, da je sprejeti predlog sporen tudi s pravnega vidika, saj uvaja sankcije kot odgovor na domnevne bodoče dogodke. "Dejstva in številke kažejo, da je ekonomska politika madžarske vlade našo državo popeljala v pravo smer," poudarjajo in dodajajo, da je tudi gospodarska rast Madžarske lani z 1,7 odstotka presegla povprečje EU in območja z evrom.

Komisija je januarja v okviru postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja ugotovila, da Madžarska ni sprejela učinkovitih ukrepov za znižanje svojega primanjkljaja pod tri odstotke BDP do leta 2011 na trajnosten in verodostojen način.

Zato je komisija predlagala začetek postopka na podlagi uredbe o kohezijskem skladu, ki določa, da se obveznosti sklada do članice v celoti ali deloma začasno ustavijo, če ta ni ustrezno ukrepala za zmanjšanje presežnega primanjkljaja.

Brez možnosti sankcij

Madžarska ni članica območja evra in zanjo ne velja možnost sankcij, ki jih uvajajo nova pravila v okviru šesterčka, uvedena lani decembra, zato se je komisija odločila za zamrznitev sredstev iz kohezijskega sklada, da bi s tem zagotovila uveljavljanje pravil.

O predlagani zamrznitvi sredstev za Madžarsko bodo sedaj odločali finančni ministri EU. Če bi članice unije pozneje ugotovile, da je Madžarska uvedla ustrezne popravne ukrepe, bi se začasna zamrznitev nemudoma prekinila.

Rehn je pojasnil, da ta ukrep ni povezan z neodvisnostjo madžarske centralne banke, upokojevanjem sodnikov in neodvisnostjo organa za nadzor nad varstvom podatkov ter s svobodo medijev, saj ta vprašanja komisija in Madžarska rešujeta v okviru drugih postopkov.

Sprožitev treh pravnih postopkov

Evropska komisija je januarja proti Madžarski sprožila tri pravne postopke zaradi neskladnosti njene zakonodaje z evropsko, ki se nanašajo na neodvisnost madžarske centralne banke in organa za nadzor nad varstvom podatkov ter na upokojevanje sodnikov in tožilcev.

Minuli petek se je iztekel rok, v katerem je morala madžarska vlada na ta opozorila odgovoriti. V Bruslju so potrdili, da so odgovore prejeli, in dejali, da jih bodo obravnavali kot nujno zadevo in nato na podlagi temeljite analize ustrezno ukrepali.

Poleg tega je komisija potrdila prejetje odgovorov madžarske vlade na pismo z vprašanji glede neodvisnosti sodstva, ki ga je poslala komisarka za pravosodje Viviane Reding, in na pismo glede medijske zakonodaje, ki ga je poslala komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes.