Tri četrtine Evropejcev sicer meni, da je korupcija resen problem v njihovi državi. Tako meni kar 95 odstotkov Slovencev. Bolj negativni so le še Grki, Portugalci, Ciprčani, Madžari in Romuni, kjer tako misli od 98 do 96 odstotkov vprašanih. Najbolj pozitivni pa so na Danskem, kjer jih le 19 odstotkov meni, da je korupcija resen problem v njihovi državi.

Podobno je mnenje Evropejcev o korupciji v institucijah EU. Približno tri četrt jih meni, da v institucijah EU obstaja korupcija. Najbolj negativni so v Avstriji, kjer jih tako misli 87 odstotkov, precej visok je tudi delež Slovencev, 79 odstotkov. Najmanj negativni pa so Poljaki, kjer se jih s trditvijo, da v institucijah EU obstaja korupcija, strinja 52 odstotkov.

Najbolj naivni v Luksemburgu?

Raziskava Eurobarometra sicer kaže, da Evropejci menijo, da se je korupcija v njihovih državah v zadnjih treh letih povečala. Na čelu so spet Slovenci. Da se je korupcija v zadnjih treh letih v Sloveniji povečala, jih meni 74 odstotkov. Povprečje v EU pa je 47 odstotkov, najmanj jih tako misli v Luksemburgu, le dobra petina.

Značilnosti in obseg se po državah članicah sicer razlikujejo, vendar korupcija škoduje EU kot celoti, saj znižuje raven naložb, ovira pravilno delovanje notranjega trga ter negativno vpliva na javne finance, menijo avtorji Eurobarometra. Gospodarski stroški korupcije v EU se ocenjujejo na približno 120 milijard evrov letno.

Sestavni del poslovne kulture

Večina Evropejcev, 70 odstotkov, meni, da se korupciji ni mogoče izogniti in da je vedno obstajala, dve tretjini pa jih celo menita, da je korupcija sestavni del poslovne kulture njihove države - to mnenje je najpogostejše v Grčiji, na Cipru, v Italiji in na Češkem. Visok je tudi delež Slovencev, ki tako mislijo - 82 odstotkov.

Približno tretjina Evropejcev in Slovencev meni, da korupcija vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Osem odstotkov Evropejcev in sedem odstotkov Slovencev pravi, da se je od njih že pričakovalo plačilo podkupnine. To pravi tudi 31 odstotkov Romunov in le odstotek Nizozemcev.

Raziskava Eurobarometra je potekala septembra 2011 v 27 državah članicah EU. V Sloveniji je bila opravljena na vzorcu 1024 pogovorov.