Varčevalni paket je vlada sprejela na izredni seji. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo večina zneska privarčevana s krčenjem porabe, eno četrtino zneska pa naj bi zagotovilo zvišanje davkov. Slednje bo prizadelo predvsem ljudi z najvišjimi dohodki, tiste, ki vlagajo v nepremičnine in avstrijska podjetja, ki delujejo v tujini. Avstrijske zvezne dežele naj bi svojo porabo zmanjšale za 5,2 milijarde evrov.

Velik del prihrankov naj bi zagotovila zaustavitev izgradnje železniškega tunela Brenner med Avstrijo in Italijo. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo varčevanje prizadelo tudi javne uslužbence in upokojence, katerih prihodki se bodo zviševali manj ali kasneje od napovedi. Z znižanjem pokojnin za tiste, ki se upokojujejo predčasno, naj bi se povprečna starost ob upokojitvi s trenutnih 58 let zvišala na 62 let.

Avstrija je ena od devetih evropskih držav, ki jim je agencija Standard & Poor's januarja znižala bonitetno oceno. Avstrija je takrat izgubila najvišjo oceno AAA. Avstrijski proračunski primanjkljaj je v minulih letih postopno naraščal, predvsem zaradi ukrepov za omilitev posledic globalne finančne in gospodarske krize. Lani je znašal 3,4 odstotka BDP, letos ga želi vlada znižati na tri odstotke, do leta 2016 pa naj bi bil proračun uravnotežen, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot predvsem simboličen ukrep, brez večjega vpliva na javne finance, želi vlada na Dunaju tudi za deset odstotkov zmanjšati število ministrov in poslancev, a za slednje bi potrebovala glasove opozicije. Ta nad varčevalnimi ukrepi vlade sicer ni navdušena, saj v njih pogreša temeljito reformo javne uprave in zdravstva.