Čeprav naj bi voditelji grških koalicijskih strank v četrtek po več dneh pogajanj uspeli doseči dogovor o dodatnih varčevalnih ukrepih, ki jih od Grčije zahtevajo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), je Karatzaferis dejal, da bodo glasovali proti novemu svežnju varčevalnih ukrepov. O teh naj bi parlament glasoval v nedeljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ponižali so nas. Tega ne bom toleriral. Tega ne bom dovolil, ne glede na to, kako lačen bi lahko bil," je dejal Karatzaferis. Slednji je napadel tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in dejal, da je bila EU odpravljena, saj Nemčija odloča v imenu Evrope.

Nacionalistične stranke Laos ima v parlamentu 16 od skupno 300 poslancev. Čeprav so tudi nekateri poslanci drugih strank izrazili nasprotovanje novim varčevalnim ukrepom, za njihovo sprejetje zadostuje že podpora preostalih dveh koalicijskih strank, socialistov in konservativcev.

Stranka Laos sicer ne namerava popolnoma umakniti podpore vladi in premieru Lucasu Papademosu, a se je že zvrstilo nekaj odstopov. Vlado je tako zapustil minister za transport, ki prihaja iz vrst Laosa, kot še trije namestniki ministrov, prav tako iz te stranke. Za izstop se je nato danes odločila tudi namestnica zunanjega ministra, ki prihaja iz vrst socialistične stranke Pasok.

Proti novim varčevalnim ukrepom je danes protestiralo tudi okoli 7000 ljudi na ulicah Aten. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in zažigalnimi bombami, policija pa je odgovorila s solzivcem. Do protestov sicer prihaja na dan, ko se je v državi začela 48-urna splošna stavka, s katero sindikati izražajo nasprotovanje varčevalnim ukrepom.

Grčijo že od maja 2010 nad gladino drži 110 milijard evrov vredno posojilo držav z evrom in IMF. Kmalu je postalo jasno, da omenjen znesek ne bo zadostoval, zato so se evropski voditelji oktobra lani načelno dogovorili o novem, 130 milijard evrov vrednem paketu pomoči.

Varčevalni ukrepi naj bi predvidevali drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin.