Govorimo o Ekonomskem in socialnem odboru (EESC) in Odboru za regije (CoR). Že maja prejšnje leto je Evropski parlament izglasoval resolucijo, v kateri je EESC pozval, da izvede vseobsežno revizijo stroškov in identificira načine potencialnega varčevanja. Ne samo, da niso našli načinov varčevanja, ampak so celo povečali svoj proračun.

V zadnjih osmih letih se je proračun EESC in CoR dvakrat povečal in tako skupno dosegel 86,5 milijona evrov. V vsakem od omenjenih odborov sedi petdeset zaposlenih, ki prejemajo letno plačo 123,000 evrov. V obeh odborih je tudi zaposlenih šest funkcionarjev, ki letno prejmejo 180,000 evrov, kar je domnevno višja plača, kot jo prejema nizozemski premier, navaja EU Observer.

Več kot polovica sredstev iz njihovega proračuna gre očitno za plače, potne stroške in podobne izdatke. Leta 2010 je denimo EESC izdalo mnenje, ki je EU stalo 660,000 evrov – sicer pa ni podatkov, kako je bilo omenjeno mnenje uporabljeno in koristno.

Strokovnjaki se že več let sprašujejo, kakšen je pravzaprav smisel omenjenih odborov, ki očitnega vpliva na politiko in zakonodajo nimata.