Kot so pojasnili v uradu predsednika grške tehnične vlade Lukasa Papademosa, so pogajanja s predstavniki trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF - uspešno zaključena, njihov rezultat pa so potrdili tudi vodje koalicijskih grških strank. "Na ta način smo pred začetkom današnjega srečanja finančnih ministrov 17 držav z evrom dosegli splošno soglasje glede nove pomoči," so poudarili v uradu.

Pogajanja so tik pred koncem

Grčija se je sicer v dogovoru s predstavniki trojke zavezala, da bo v zameno za 130 milijard evrov vredno drugo pomoč sprejela nove varčevalne ukrepe. Ti predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na zmanjšanje minimalne plače in pokojnin. Grčija je ob tem že privolila v zahtevo, da odpusti 15.000 zaposlenih v javnem sektorju.

Dogovor s trojko je sicer eden od dveh pogojev za novo pomoč močno zadolženi državi. Ob tem morajo namreč Atene skleniti še pogajanja z zasebnimi upniki glede delnega odpisa dolga. Ta so po današnjih besedah anonimnega evropskega diplomata tik pred koncem. Če bo Grčiji res uspelo pridobiti drugo pomoč, se bo lahko izognila bankrotu. Brez novega posojila namreč ne bi bila sposobna poplačati obveznosti v višini 14,5 milijarde evrov, ki zapadejo v drugi polovici marca.

Novice iz Aten "zelo spodbudne"

Prva dama IMF Christine Lagarde je danes ob prihodu na zasedanje evrske skupine v Bruslju ocenila, da so novice iz Aten o dogovoru glede varčevalnih ukrepov "zelo spodbudne". Finančni ministri držav v območju evra pa nocoj v Bruslju ne bodo dosegli dokončnega dogovora o drugem programu pomoči Grčiji, je ob prihodu na zasedanje povedal šef evrske skupine Jean-Claude Juncker. "Dokončne odločitve nocoj ne bo in to ni katastrofa," je dejal. Juncker je svojo oceno pojasnil z besedami, da je treba razjasniti še veliko elementov drugega programa pomoči Grčiji.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je sicer ob prihodu na zasedanje pozval k podpori dogovoru o varčevalnih ukrepih, ki so ga Atene sklenile z mednarodnimi posojilodajalci. "Za končne korake potrebujemo politično podporo evrske skupine," je dejal. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa je menil, da dosedanji dogovor grških političnih strank o novih varčevalnih ukrepih ni dovolj za zeleno luč za drugi program pomoči Grčiji. "Kot razumem, dogovor še ni na točki, ko ga je mogoče dokončno potrditi," je povedal.

Grčija bo še morala prepričati partnerje v območju evra, da bo izvedla potrebne gospodarske reforme in varčevalne ukrepe, da bo lahko dobila drugi sveženj pomoči, je pa je povedal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. "Grška vlada in parlament morata sedaj evropske partnerje prepričati z močnimi zavezami in konkretnimi dejanji glede zagotavljanja fiskalne konsolidacije in strukturnih reform," je dejal Rehn.