Po prihodu v Prištino se je Žbogar danes zvečer že tudi udeležil letnega sprejema, ki ga je v kosovski prestolnici pripravila EU. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, sta Žbogar in vodja misije Eulex Xavier de Marnhac ob tem zatrdila, da podpirata dialog Beograda in Prištine ter da si bosta prizadevala za rešitev težav na severu Kosova.

Žbogar je še ocenil, da je Kosovo vstopilo v ključno fazo odnosov z EU. Kot pozitivna dogodka je ob tem izpostavil nedavni obisk evropske komisarke za notranje zadeve Cecilia Malmström na Kosovu in začetek dialoga o vizumski liberalizaciji za kosovske državljane.

EU in Kosovo morata sedaj ta pozitiven zagon nadgraditi, je poudaril in dodal, da je krepitev prisotnosti EU na Kosovu, ki prihaja z njegovim imenovanjem, "odločilnega pomena" za poglobitev odnosov. Kot je dejal, je prisotnost EU namreč sedaj učinkovito združena, s čimer unija dobiva "en enoten, močnejši in bolj jasen glas", piše Tanjug.

Kot je sicer nekaj dni pred odhodom na Kosovo v pogovoru za STA dejal Žbogar, je njegov cilj, da se Kosovo na poti v EU pridruži drugim državam regije. Največja izziva, ki ga čakata na novem položaju, sta po njegovi oceni dva: prvi je, da Kosovo nadaljuje po poti izgrajevanja institucij, vladavine prava, demokracije in človekovih pravic, drugi pa so odnosi med Srbi in Albanci na Kosovu.

Svet EU je 25. januarja v Bruslju sprejel odločitev o imenovanju Žbogarja za posebnega predstavnika EU na Kosovu. Že decembra lani ga je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton imenovala za vodjo urada EU.

Položaj na Kosovu je za EU sicer eden ključnih na Zahodnem Balkanu, poleg položaja v Bosni in Hercegovini. Urad EU na Kosovu z okoli 85 ljudmi je eden večjih, ki jih ima unija, in tudi njegov proračun je razmeroma velik.

Kdaj bo posle predal Erjavcu?

Žbogarja bo na mestu vodje slovenske diplomacije najverjetneje nasledil Karl Erjavec. Kot so potrdili na MZZ, termin primopredaje še ni določen, bo pa Žbogar svojemu nasledniku prenesel izkušnje iz svojega mandata in ga seznanil s ključnimi vprašanji, ki so vezana na delovanje MZZ.

V času Žbogarjeve odsotnosti tekoče posle opravlja državna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina. Premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je sicer minuli četrtek Žbogarja v pismu opozoril, da mora opravljati tekoče posle ministra do imenovanja nove vlade in ministrov.

Kljub temu pa je Žbogar danes odpotoval na Kosovo in, kot so potrdili v uradu EU na Kosovu, že tudi prispel v Prištino.