Olaf je v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da je Thaler z uradom polno sodeloval, medtem ko Evropski parlament ni nudil potrebne podpore. Ker Olaf od Evropskega parlamenta ni pridobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami, posledično ni mogel opraviti obsežne administrativne preiskave, zato njegove ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah, so še opozorili v uradu.

Preiskavo v primeru Thaler vodijo tudi slovenski pravosodni organi, Olaf pa jim bo poslal poročilo z ugotovitvami preiskave, je sporočil tiskovni predstavnik Olafa Johan Wullt.

Thalerjev odvetnik Boštjan Penko je v telefonskem pogovoru za STA danes izrazil zadovoljstvo z odločitvijo Olafa in jo pozdravlja. Kot je pojasnil, so že od vsega začetka trdili, da ravnanje Zorana Thalerja nima znakov kaznivega oziroma protipravnega dejanja, opozarjali pa so tudi na nezakonito delo novinarjev pod krinko na napeljevanje k protipravnemu oziroma koruptivnemu dejanju.

Olafu ni mogoče odvzeti verodostojnosti

Penko je ocenil, da je Olaf deloval povsem nepristransko, nevtralno in objektivno. Gre za organ, ki po njegovem deluje na mednarodni ravni in ki mu ni mogoče odvzeti verodostojnosti.

V Sloveniji preiskava proti Thalerju še traja. Kot je ob tem pojasnil Penko, je Thaler ob izbruhu afere opravil pogovor s protikorupcijsko komisijo ter nacionalnemu preiskovalnemu uradu izrazil pripravljenost na polno sodelovanje in dal na voljo vse dokaze, vendar od takrat z njihove strani ni bilo nobenega glasu. Kaj se trenutno dogaja s preiskavo, Penku ni znano.

Thaler zaradi afere odstopil

Thaler se je s predstavniki Olafa sestal septembra lani. Takrat je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe glede korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times. Gre za korupcijsko afero, ki jo je časnik razkril marca lani. Vanjo naj bi bili poleg Thalerja vpleteni še trije evropski poslanci - Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot poslanca odstopila.

Sunday Times je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi video posnetki.