Od podpisa pristopne pogodbe 9. decembra lani pa do vstopa v unijo Hrvaška na sestankih članic unije sodeluje kot dejavna opazovalka. Milanović se danes prvič udeležuje vrha EU, ob robu pa se je sestal z Van Rompuyem in šefom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Van Rompuy je Milanoviću čestital za pozitiven izid referenduma, na katerem so Hrvati podprli vstop svoje države v EU. Poleg tega je državo spodbudil, naj nadaljuje reforme, ter izrazil upanje, da bo uspeh Hrvaške "navdih" njenim sosedam, naj prav tako nadaljujejo reforme.

Tudi Milanović upa na hiter ratifikacijski proces, ki pa bo po njegovih besedah odvisen od hrvaškega izpolnjevanja zavez in hitrosti ratifikacijskih procesov v 27 članicah unije. Poleg tega je poudaril, da vse evropske teme postajajo domača politika in da je Hrvaška suverena država, ki se bo po pravilih EU borila za svoje interese.

Slovenija obvestila Bruselj in Zagreb o svojem arbitru

Slovenija je danes Evropsko komisijo in Hrvaško uradno obvestila, da je slovenski arbiter na arbitražnem sodišču, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, Jernej Sekolec. Kot so še povedali na zunanjem ministrstvu, obvestila Hrvaške o njihovem arbitru še niso prejeli.

V skladu z arbitražnim sporazumom morata državi v 15 dneh po opravljenih imenovanjih predsednika in dveh članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije imenovati še po enega člana arbitražnega sodišča.

Rok za uradni predlog predstavnika držav za člana arbitražnega sodišča se bo iztekel ta teden, saj sta se državi o imenovanju omenjenih članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije dogovorili 17. januarja. Takrat sta se dogovorili, da bo predsednik sodišča Francoz Gilbert Guillaume, preostala člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe.

Sekolec v državnem zboru potrjen že septembra lani

Slovenija je danes Bruselj in Zagreb uradno obvestila, da bo njen arbiter podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu Jernej Sekolec, ki ga je državni zbor potrdil že septembra lani.

Hrvaška vlada je za člana arbitražnega sodišča oktobra lani že imenovala strokovnjaka za pomorsko pravo Budislava Vukasa, sedaj pa mora o tem uradno obvestiti še Bruselj in Ljubljano. S tem naj bi se oblikovalo petčlansko arbitražno sodišče, ki bo na podlagi utemeljitev strani odločalo o meji med državama.

Obstaja tudi možnost, da bi lahko Slovenija zahtevala izločitev Vukasa zaradi njegove pristranskosti. K temu je nedavno pozval profesor mednarodnega prava Marko Pavliha, a ni znano, kako se bo Ljubljana odločila.