"Moj kolega, evropski komisar za notranji trg Michel Barnier, in jaz pripravljava osnutek zakona za javne trge, s katerim bomo lahko odgovorili, ali bo Kitajska tudi v prihodnje evropskim podjetjem onemogočala dostop do nekaterih segmentov kitajskega trga," je dejal. Osnutek zakona, ki bi evropski komisiji omogočal, da kitajskim podjetjem zapre dostop do evropskih trgov, naj bi bil pripravljen v marcu, je dejal.

De Gucht je ob tem kritiziral Kitajsko in njene "nacionalistične komercialne prakse" in "monopolističen dostop do surovin". Vse to po njegovem mnenju zelo otežuje poslovanje evropskih podjetij na Kitajskem. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je lani pritrdila mnenju ZDA, EU in Mehike, da Kitajska neupravičeno omejuje izvoz določenih vrst surovin. Tožniki so trdili, da omejevanje izvoza s strani Kitajske ustvarja pomanjkanje teh surovin na svetovnih trgih in s tem višje cene. S tem imajo tudi kitajska podjetja občutno prednost v obliki zadostnih zalog ter nižjih ter bolj stabilnih cen za te surovine.

WTO je sicer danes potrdil avgustovsko odločitev, da Kitajska neupravičeno omejuje izvoz nekaterih vrst surovin in s tem Pekingu naložil, naj dopusti večji izvoz surovin v evropske države in Severno Ameriko. Kitajska se je namreč pritožila na na avgusta izdano mnenje, vendar pa je WTO zavrnil njeno odločitev. Kitajsko so zato pozvali, da izvozne kvote uskladi s svojimi dolžnostmi članice WTO. Kitajska se je sicer WTO pridružila v letu 2001.