Bruto stopnja varčevanja v tretjem četrtletju je v sedemindvajseterici znašala 10,9 odstotka, medtem ko je v drugem četrtletju znašala 11,7 odstotka. Stopnja varčevanja v območju evra pa je znašala 13,3 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju.

Padec stopnje varčevanja v območju evra je posledica padca bruto razpoložljivega prihodka (-0,4 odstotka), medtem ko so se izdatki za potrošnjo malo povečali (+0,1 odstotka). Realni dohodek gospodinjstev je upadel zaradi znižanja nominalnih prihodkov (-0,1 odstotka), medtem ko so se dvignile cene (+0,4 odstotka).

V EU se je bruto stopnja investicij gospodinjstev v tretjem lanskem četrtletju v primerjavi z drugim trimesečjem zvišala z 8,4 odstotka na 8,5 odstotka. V območju evra pa je ta stopnja ostala nespremenjena pri 9,1 odstotka.

Po navedbah Eurostata je v območju evra stopnja investicij ostala nespremenjena, ker so se investicije v osnovna sredstva povečale za 0,9 odstotka, medtem ko je razpoložljiv dohodek upadel za 0,1 odstotka.