Merklova je ob začetku letošnjega svetovnega foruma načela zelo aktualno vprašanje krepitve stalnega evropskega mehanizma za stabilnost evra (ESM), pri čemer pa je poudarila, da Nemčija ne želi obljubljati stvari, ki jih ne bi mogla izpolniti. "Že od začetka smo trdili, da se bomo borili za evro. Ne želimo pa situacije, v kateri bi morali obljubiti nekaj, kar ne bomo mogli izpolniti," je dejala. S tem je Merklova znova zavrnila rešitev, ki jo zagovarjajo številni - močna krepitev varnostnih mehanizmov, s katerimi bi lahko reševali šibke članice območja z evrom. "Garantiramo za evro, a ne želimo obljubljati nečesa, česar ne bomo mogli izpolniti," je poudarila. To je ključno za kredibilnost.

Nemška kanclerka je znova poudarila, da Evropi manjkajo "politične strukture", potrebne za delovanje evra. Zatrdila pa je, da bodo evropske partnerice omenjeno situacijo razrešile. "Napravili smo nekaj korakov proti fiskalni uniji. A smo lahko še hitrejši in bolj odločni," je menila. Spomnila pa je, da se je šibkost v območju z evrom oblikovala v več letih, zato tega ni mogoče rešiti na en mah. "Glavno sporočilo je, da smo pripravljeni na nove obveznosti. Ne iščemo več izgovorov. To je pomembno, saj bomo sicer izgubili kredibilnost," njene besede povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Reforme po 2008 nezadostne

Reforme finančnih trgov po krizi, ki je izbruhnila leta 2008, niso bile zadostne, je danes še menila Merklova, ki je razočarana zaradi nezmožnosti uvedbe davka na finančne transakcije na globalni ravni. To bi bil po njenem mnenju "močan politični signal". Nezadosten napredek prva dama največjega evropskega gospodarstva vidi tudi na področju klimatskih pogovorov, zavzela pa se je tudi za nadaljevanje pogovorov o dogovoru o prosti trgovini med EU in ZDA. Zavrnila je še pozive evropskih partnerk, da bi morala Nemčija več storiti za odpravo gospodarskih neenakosti. Čeprav se zaveda tovrstnih napetosti v območju z evrom, Merklova poudarja, da pri konkurenčnosti brez ambicij ni mogoče doseči enakosti. Zgledovati se je potrebno po najboljših v Evropi, je dejala. V celoti je govor Merklove po oceni AP izzvenel precej optimistično.

Tokratno 42. letno srečanje bogatih in vplivnih v mondenem turističnem središču na jugovzhodu Švice bo sicer potekalo prav v znamenju vnovične povečane negotovosti glede razvoja globalnega gospodarstva. V središču tokratnih bojazni je kriza v evrskem območju, zaradi česar je bila Merklova tudi očitna izbira za uvodni nagovor. Ustanovitelj foruma Klaus Schwab je sicer pred začetkom srečanja poudaril, da se mu ob vseh političnih krizah in dolžniških ter gospodarskih težavah zdi, da se je trenutnega sistema globalnega upravljanja polotil sindrom izgorelosti, zato je treba iskati nove rešitve.

"Kapitalistični sistem v trenutni različici se ne prilega več današnji realnosti," je prepričan idejni oče foruma, ki zato poziva k razmisleku o novih modelih odločanja na globalni, regionalni in nacionalni ravni ter v poslovnem svetu. Globalni okvir se je namreč spremenil na način in z dinamiko, ki ga doslej še ni bilo. Udeležba na letošnjem Davosu naj bi bila najmočnejša doslej. Organizatorji pričakujejo 2600 udeležencev, od tega so prihod napovedali voditelji 40 držav ter visoki predstavniki 19 držav iz skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev, od tega vsi finančni ministri skupine sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije ter 18 vodilnih centralnih bančnikov.

V razpravi tudi mladi iz 140 držav

Poleg Merklove naj bi v Davos prišli tudi britanski premier David Cameron, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde ter mnogi drugi voditelji. Pričakovati je še okoli 1600 vodilnih predstavnikov največjih svetovnih podjetij in številne predstavnike civilne družbe. Prvič bodo organizatorji v razprave vključili tudi mlade iz 140 držav.

Ob takšni koncentraciji vplivnih na enem mestu se okoli srečanje v Davosu že ves čas pletejo zgodbe o tem, da gre za shod od ljudi odmaknjene elite, ki predstavlja neke vrste svetovno vlado, ločeno od demokratično izvoljenih ustanov. Prav tako nasprotniki opozarjajo, da se v teh nekaj dneh pod pretvezo reševanja svetovnih problemov dejansko sklepajo predvsem veliki posli in da skušajo tisti, ki so krizo skuhali, sedaj težave tudi rešiti.