Četverica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, ZN in EU, je Palestincem in Izraelcem dala do četrtka čas, da predložijo konkretne predloge glede meja in varnosti. Palestinci trdijo, da so svoje predloge že predstavili, Izrael pa obtožujejo, da te naloge še ni opravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Judovska država na drugi strani meni, da je trimesečni rok četverice začel teči 3. januarja, ko sta sprti strani po večmesečni odsotnosti dialoga v Amanu začeli neformalne pogovore. Na teh pogovorih naj bi skušali oživiti neposredna pogajanj, a doslej niso prinesli kakega napredka. Pogajalci naj bi se znova sešli drevi, pri tem pa so Palestinci danes zagrozili, da bo to zadnje tovrstno srečanje.

Ashtonova je danes v Gazi podpisala slabih 55 milijonov evrov vreden dogovor za center usposabljanja Združenih narodov na tem obubožanem ozemlju. Pri tem je Izrael pozvala, naj odpravi blokado Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Judovska država je blokado uvedla leta 2006 in jo še zaostrila leta 2007, ko je nadzor nad območjem prevzelo palestinsko gibanje Hamas. Lani je Izrael zaradi mednarodnih pritiskov blokado nekoliko omilil.

Visoka predstavnica unije se s predstavniki Hamasa, ki ga EU šteje med teroristične organizacije, ni sešla. Se je pa že torek zvečer srečala s palestinskim premierjem Salamom Fajadom, danes ima na programu sestanek z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v četrtek pa v Jordaniji predvidoma še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

V zvezi s pogovori med Palestinci in Izraelci je Ashtonova danes dejala še, da EU skuša pomagati, kjer lahko, "a na koncu gre za diskusijo, ki mora potekati med obema stranema". Je pa dejala, da njen obisk v regiji ni naključje, saj da se je želela srečati z izraelskimi in palestinskimi predstavniki.