Če se bo v neformalnih posvetovanjih izkazalo, da ima eden od treh kandidatov dovolj veliko podporo, je odločitev mogoče pričakovati na naslednjem zasedanju evrske skupine 20. februarja, sicer pa marca, so še pojasnili viri.

Za izvolitev novega člana izvršilnega odbora ECB z osemletnim mandatom je sicer po navedbah virov potrebna kvalificirana večina članic evrske skupine, kar pomeni podpora 12 članic ali 158 ponderiranih glasov.

Kandidati za položaj enega šestih članov v operativnem organu banke, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, so trije. Poleg Gasparija se zanj potegujeta še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch.

Rok za vložitev kandidatur se je iztekel minuli četrtek. Evrska skupina je danes po navedbah virov le na kratko razpravljala o tem in le potipala teren ter se odločila o nadaljnjih postopkih za izbiro kandidata.

Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine. Te kandidata priporočijo vrhu EU, ki po posvetovanju z Evropskim parlamentom sprejme dokončno formalno odločitev o imenovanju.

Izvršilni odbor ECB ima šest članov. V njem so sedaj poleg Gonzaleza-Parama še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.