Članice unije so po navedbah državne sekretarke izpostavile, da je treba še okrepiti evropsko perspektivo Srbije in Kosova, ki pa morata storiti še več za to, da se izpolnijo pogoji, opredeljeni v sklepih decembrskega vrha EU. V razpravi je bilo po njenih besedah tudi poudarjeno, da je Srbija v lanskem letu naredila znaten napredek pri izvajanju reform in sodelovanju s haaškim sodiščem. Benčina pa je izpostavila, da je napredek Srbije pomemben tako za Srbijo samo kot tudi za regijo in Evropo.

EU sicer pričakuje še boljšo notranjo komunikacijo na Kosovu in ureditev razmer na severu Kosova s ciljem preprečitve čustvenih odzivov. Razmere na severu Kosova sicer po mnenju Benčine niso toliko varnostni, temveč predvsem politični problem. V tem kontekstu je državna sekretarka izpostavila, da visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton pričakuje zelo veliko od novega predstavnika EU na Kosovu. To bo sedanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki bo mandat začel s 1. februarjem.

V zameno za izpolnitev zahtev

Tudi Ashtonova je sicer dejala, da so bili zunanji ministri optimistični, da bosta Srbija in Kosovo dosegla napredek v dialogu, in da obstaja "močna želja", da Srbija izpolni obljube in doseže napredek, ki bo februarja omogočil pozitivno odločitev glede statusa kandidatke. V prihodnjih dneh bo Beograd in Prištino obiskal posrednik EU v dialogu Robert Cooper in nato naj bi bilo jasno, kdaj bo naslednji krog dialoga Srbije in Kosova.

Razmeroma optimističen glede odločitve o statusu kandidatke februarja je bil danes tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Nemčija je bila sicer tista država, ki je lani decembra najbolj nasprotovala dodelitvi statusa kandidatke Srbiji. Vrh unije je lani decembra kot pogojni cilj za dodelitev statusa kandidatke Srbiji opredelili februar. Pogoji za to pa so napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga Beograda in Prištine, dogovor o vključujočem regionalnem sodelovanju ter nemoteno izvajanje mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Podelitev pričakovali že decembra

Srbija je status pričakovala že decembra, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov. Po mnenju nekaterih je dodelitev statusa Srbiji pomembna za zmago srbskih proevropskih sil na lokalnih in parlamentarnih volitvah, ki bodo 6. maja. Drugi pa opozarjajo, da ni nujno, da bo status kandidatke kakor koli vplival na izid volitev.

V Bruslju je sicer te dni tudi vodja srbske diplomacije Vuk Jeremić, ki se je danes med drugim sestal z nemškim kolegom Westerwellejem, v torek pa se bo srečal z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem. O dodelitvi statusa kandidatke bodo 27. februarja ponovno govorili zunanji ministri, a odločitev bo sprejel Svet za splošne zadeve, ki bo predvidoma 28. februarja. Nato naj bi to odločitev marca formalno potrdil še vrh EU.