Postopek izbora novega člana izvršilnega odbora ECB je prva točka na dnevnem redu evrske skupine, ki se začne popoldne. Med kandidati za ta položaj z osemletnim mandatom je tudi slovenski minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari.

Viri so danes potrdili, da so kandidati za položaj trije: Slovenec, Luksemburžan in Španec. Poleg Gasparija se zanj potegujeta še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch. Gre za mesto, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo.

Rok za vložitev kandidatur se je iztekel minuli četrtek. Evrska skupina bo danes po navedbah virov verjetno le potipala teren in razpravljala predvsem o postopku izbire, nato pa se bo po pričakovanjih razprava o tem nadaljevala na nižjih ravneh, na delovni skupini evrske skupine.

"Ni verjetno, da bo odločitev sprejeta danes, vendar pa to tudi ni popolnoma izključeno," pravijo viri. Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine in kandidata priporočijo vrhu EU, ki sprejme dokončno formalno odločitev.

Izvršilni odbor ECB ima sicer šest članov. V njem so sedaj poleg Gonzaleza-Parama še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik, Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.

Po dosedanji ustaljeni praksi je sicer štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v tem operativnem organu banke.