Britanski tednik The Economist je v zadnji izdaji zapisal, da je Nemčija ostala sama za krmilom EU, potem ko je Francija izgubila najvišjo bonitetno oceno, trojni A, in da na nek način vse bolj deluje kot "stalni predsednik" EU.

Delovna dinamika pred vrhom to potrjuje. Ob tradicionalnem srečanju s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in njunim skupnim pismom z opredelitvijo prednostnih nalog vrha je Merklova sama v Berlinu gostila niz evropskih voditeljev.

Minuli teden so se pri njej zglasili portugalski, švedski in avstrijski kolega. V nedeljo je gostila prvo damo Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde, danes pride tudi belgijski premier Elio Di Rupo, v četrtek pa novi španski premier Mariano Rajoy.

Nemčija je glavna zagovornica stroge proračunske discipline in zategovanja pasu. Podpira tudi uvedbo evropskega davka na finančne transakcije, nasprotuje pa uvedbi skupnih evrskih obveznic in krepitvi sklada za zaščito evra.

Merklova bo Barrosu in Van Rompuyu predvidoma predstavila pismo s šestimi točkami, ki sta ga pripravila s Sarkozyjem. V njem sta podprla evropski davek na finančne transakcije ter pozvala k ukrepom za spodbujanje rasti in novih delovnih mest v Evropi, ki ji grozi recesija.