Nemčija in Francija že nekaj časa lobirata za uvedbo davka na finančne transakcije, o tej temi pa sta na današnjem srečanju v Parizu govorila tudi nemški in francoski finančni minister Wolfgang Schäuble in Francois Baroin. Kot je na novinarski konferenci po sestanku dejal Schäuble, si Berlin želi doseči politično soglasje glede davka v prvih treh mesecih tekočega leta.

"Naše stališče je popolnoma jasno. Tisto, kar si želimo, je rešitev poiskati tako hitro, kot je mogoče," je dejal Schäuble. Če EU dogovora o uvedbi davka ne bo zmožna skleniti, je po njegovih besedah mogoče, da bodo to storile zgolj države z evrom. Baroin je na drugi strani predsedujočo EU Dansko pozval, naj pospeši potek pogovorov glede davka. Dodal je, da je Francija pripravljena pri njegovi uvedbi prevzeti vlogo "pionirja".

V zvezi z omenjenim davkom je danes v Bruslju na vprašanja odgovarjala tudi tiskovna predstavnica evropskega komisarja za davke Algirdasa Šemete, Emer Traynor. Tako kot je to storil Šemeta za današnjo izdajo britanskega časnika Financial Times, je tudi ona izpostavila, da se britanske banke davku najverjetneje ne bodo mogle izogniti niti v primeru, da ga bo Velika Britanija zavrnila.

Če bodo to vendarle želele storiti, se bodo morale namreč odpovedati svojim strankam z območja evra. Traynorjeva je v tej luči navedla, da bi bila zavrnitev davka za Veliko Britanijo slaba odločitev, saj bi Otok kljub vsemu prizadel vsaj deloma, London pa bi ob tem ostal brez prihodkov od davka.