Na današnjih protestih nasprotnikov članstva Hrvaške v EU se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so večinoma privrženci Gibanja za Hrvaško - ne v EU, v katerem je zbranih približno 15 desničarskih zunajparlamentarnih strank in društev.

Na začetku protesta je zbrane nagovoril predsednik združenja Pravednik Natko Kovačević, ki je oblast označil za komunistično oligarhijo. Množici je povedal, da so ga policisti na poti do protestov legitimirali in mu skušali onemogočiti prihod, podobne pritožbe pa so imeli tudi številni drugi protestniki.

(Foto: AP)

Zbrano množico je nagovoril še Dražen Keleminec, ki je državljane pozval, naj glasujejo proti vstopu Hrvaške v EU, nato pa jih še pozval, naj odstranijo vse evropske zastave v Zagrebu, vključujoč tisto, ki visi na trgu, na katerem so se zbrali. Med poizkusom odstranitve te zastave se je vmešala policija, ki je takrat aretirala nekaj protestnikov. Del protestnikov se je spopadel z redarji, a hujšega izbruha nasilja ni bilo.

Protestniki so ponovili svoja stališča, da bo Hrvaška z vstopov v EU izgubila svojo suverenost, ki si jo je priborila v vojni, vlado pa so obtožili izdaje nacionalnih interesov med pogajanji o vstopu države v EU.

Na shodu je bilo tudi nekaj privržencev vstopa Hrvaške v EU, ki so glasno nasprotovali izjavam govorcev proti EU, vendar ob tem ni bilo incidentov. Medtem ko je potekal shod proti EU, so v ulici le nekaj sto metrov od protestnikov postavili tudi stojnice, na katerih so mimoidoči lahko dobili informacije o hrvaškem članstvu v EU.

Kot so pokazale zadnje raziskave javnega mnenja pred nedeljskim referendumom, bo članstvo Hrvaške v EU podprlo 60 odstotkov državljanov.

(Foto: Reuters)