Za dokapitalizacijo evropskih sistemskih bank je potrebnih 114,7 milijarde evrov, je decembra ocenila Evropska agencija za bančni nadzor (Eba). V Sloveniji naj bi za dokapitalizacijo NLB potrebovali 320 milijonov evrov, medtem ko je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) na lanskih stresnih testih izkazala zadosten delež najbolj kakovostnega temeljnega kapitala.

Vprašanje načina nove dokapitalizacije največje slovenske banke, za katero je uprava oktobra lani dobila pooblastilo lastnikov, že mesece buri javnost.

Kot pravijo v NLB, bosta uprava in nadzorni svet izvedbo dokapitalizacije glavnim lastnikom, poleg države je to še belgijska KBC, predlagala takoj, ko bo oblikovana nova vlada, saj je njena odločitev pri tem postopku ključna.

Eba je sicer decembra ugotavljala, da imajo največje potrebe po novem kapitalu še naprej grške in španske banke (30 in 26,2 milijarde evrov). Nemške banke skupaj potrebujejo 13,1 milijarde evrov, francoske 7,3 milijarde evrov, italijanske pa 15,4 milijarde evrov .

Dokapitalizacija je začasni ukrep, ki naj bi služil pomiritvi finančnih trgov. Dodatni kapital, ki presega nove baselske standarde, naj bi bankam omogočil, da laže prestanejo trenutno še vedno zaostrene razmere na trgu državnega dolga.

Usklajena dokapitalizacija evropskih bank je izredni ukrep. Kot je še poudarila Eba, bo takoj, ko bodo ukrepi za rešitev dolžniške krize začeli delovati in bo pritisk na državne obveznice popustil, znova proučila kapitalske potrebe bank.