Po komisarkinih besedah so postopki za vse države enaki, predvsem pa je potrebno najprej začeti dialog, da bi kasneje lahko določili predpogoje, ki jih je potrebno za ta korak še izpolniti. "Kdaj in kako hitro bodo državljani Kosova dobili privilegij za potovanja brez viz, ne bo v celoti odvisno le od stalnih prizadevanj kosovske vlade za reforme na področju vladavine prava, temveč tudi od konkretnega napredka na terenu," je dodala Malmströmova.

Ta prizadevanja se sicer nanašajo predvsem na varnost potnih listin, upravljanje z mejo, vprašanjem migracij in azil ter tudi na reforme, ko gre za vprašanja javnega reda in varnosti, kot na primer boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, so sporočili iz komisarkine pisarne. Poudarila je, da začetek političnega dialoga predvideva politično odločitev, medtem ko so ostali pogoji vezani na tehnična in zakonska vprašanja.

Malmströmova je še dodala, da se zaveda, kako je za prebivalce Kosova pomembno imeti možnost potovanja brez viz in je zato vesela, da so začeli ta proces, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Prebivalci Kosova so edini v regiji Zahodnega Balkana, ki za potovanje v države Evropske unije potrebujejo vizum.