Čeprav je odcepitve Škotske v tem trenutku samo možnost, ki obstaja, pa že poraja številna vprašanja o tem, kakšne posledice bi imela njena odcepitev na EU. Najpomembnejše je vprašanje članstva EU. Ni namreč povsem jasno, če bi Škotska z odcepitvijo od Velike Britanija ostala članica EU ali bi morala za članstvo zaprositi, poroča EU Observer. Po zadnjih merjenih škotska javnost sicer naj ne bi bila preveč naklonjena odcepitvi.

Z reševanjem podobnih vprašanj EU nima izkušenj in tudi temeljne pogodbe ne urejajo vprašanja odcepitve ali razpada države in vprašanj povezanih z nasledstvom. "Stališče je tako – Anglija, Wales in Severna Irska bi še naprej imele članstvo v EU. Takšna je praksa mednarodnega prava,“ trdi strokovnjak za ustavno prava na Otoku Jo Murkens in dodaja, da bi Škotska z odcepitvijo postala nova država in kot taka ne bi imele pravice do neposrednega članstva v EU. Za pridobitev članstva pa bi potrebovala soglasje vseh članic unije, kar se zna izkazati za zelo trd oreh.

Zgornje vprašanje pa je samo vrh ledene gore, ki se utegne pojaviti, če se bo Škotska resnično odcepila od Velike Britanije. Problematično je tudi vprašanje valute – Škoti sedaj nimajo evra, a z odcepitvijo od Velike Britanije bi ga skoraj zagotovo morali uvesti, je izjavil britanski premier Cameron.

Neodvisnost Škotske pa bi vplivala tudi na položaj in na moč Velike Britanije znotraj EU. Velika Britanija bi dobila manj mest v Evropskem parlamentu, vprašanje pa je tudi kaj bi se zgodilo z rabatom, ki si ga je Velika Britanija v preteklosti izborila.

Škotska neodvisnost bi se utegnila izkazati za največji izziv EU. Če bo do odcepitve resnično prišlo, pa bomo morali počakati do 2014.