Evropska komisija je ob tem danes pozdravila "uspešen zagon arbitražnega procesa med Slovenijo in Hrvaško".

"Navdušeni smo nad tem, da sta se vladi obeh držav dogovorili o imenovanju predsednika arbitražnega sodišča in dveh članov, priznanih strokovnjakov mednarodnega prava, s seznama predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ter komisarja za širitev in evropsko sosedsko politiko Štefana Füleja," so poudarili v komisiji.

Dogovor Ljubljane in Zagreba o treh arbitrih je "zelo dobrodošel signal za pozitiven razvoj dobrih sosedskih odnosov med državama in tudi za regijo Zahodnega Balkana, saj kaže, da je tudi najtežja vprašanja mogoče rešiti z dialogom in sodelovanjem", je izpostavil komisar Füle in čestital obema državama.

Dogovor o izbiri preostalih treh od skupaj petih arbitrov so potrdili tudi po srečanju premierja Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank, ki je danes potekal v vili Podrožnik.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost potrdilo dogovor in izrazilo zadovoljstvo ob tem. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pa je javnost z dogovorom seznanila na novinarski konferenci v Zagrebu.

Kdo so arbitri s seznama EU?

(Foto: ICJ)

Bruno Simma

Nemec Simma je pravni strokovnjak in od leta 2003 sodnik na ICJ. Njegova pravniška kariera se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja, in sicer v Avstriji in Nemčiji, kot profesor mednarodnega prava pa je sodeloval ali sodeluje z več kot 60 univerzami po vsem svetu.

Posredoval je pri reševanju številnih mednarodnih sporov, kot je bilo vprašanje kopenske in morske meje med Kamerunom in Nigerijo, kot odvetnik Kameruna med letoma 1994 in 2002, ter v arbitražnem postopku med Belgijo in Nizozemsko med letoma 2003 in 2005. Simma se je rodil leta 1941 v Nemčiji.

(Foto: ICJ)

Gilbert Guillaume

Guillaume je francoski strokovnjak za mednarodno pravo. Je ad hoc sodnik ICJ, ki mu je med letoma 2000 in 2003 tudi predsedoval.

Guillaume, ki je bil rojen leta 1930 v Bois Colombesu v Franciji, je pravniško kariero začel graditi v 60. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je bil med letoma 1979 in 1987 direktor za pravne zadeve na francoskem zunanjem ministrstvu.

Bil je tudi pravni svetovalec Francije v vrsti mednarodnih sporov z drugimi državami, kot sta bila spora z ZDA o zračnem prometu ter s Kanado o ribištvu. Od leta 2008 je na predlog Peruja ad hoc sodnik ICJ v pomorskem sporu med Perujem in Čilom. Sodeloval je v številnih postopkih sodišč, tako pri ZN kot pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

(Foto: ITLOS)

Vaughan Lowe

Britanec Lowe je od leta 1999 profesor mednarodnega javnega prava na univerzi v Oxfordu. Rojen je bil leta 1952 in je eden izmed vodilnih svetovnih odvetnikov in akademikov.

Specializiral se je za mednarodno pravo. Od leta 2006 je sodnik na Evropskem sodišču za jedsrko energijo. Lowe sodeluje z vrsto univerz v Veliki Britaniji in ZDA.

Kot predstavnik Barbadosa je med letoma 2004 in 2006 sodeloval v arbitražnem postopku v sporu o morski meji med Barbadosom ter Trinadadom in Tobagom. V različnih meddržavnih sporih so ga angažirali tudi Češka, Finska, Singapur, Ciper in palestinske avtonomne oblasti ter različne mednarodne organizacije.

"Nacionalna arbitra": Jernej Sekolec in Budislav Vukas

Arbitražni sporazum je bil podpisan 4. novembra 2009 v Stockholmu. V skladu s sporazumom sta morali državi izbrati po enega "nacionalnega" arbitra - slovenski član je Jernej Sekolec, hrvaški pa Budislav Vukas - ter skupaj s seznama komisije še predsednika sodišča in dva člana.

V komisiji so danes še pojasnili, da so seznam sestavili po pozitivnem srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in vodjo hrvaške diplomacije Pusićevo minuli teden v Bruslju. To srečanje je po navedbah komisije prispevalo k zagonu arbitražnega procesa.

Komisija je obe državi pohvalila za "zelo konstruktiven pristop v procesu, ki je utrl pot dogovoru" o treh arbitrih, tri izbrance pa za pripravljenost za prevzem naloge za ureditev tega spora med državama.