Po van Rompuyevih besedah sta se z Montijem strinjala, da je doseganje finančne stabilnosti ključ do uspeha, da pa ta cilj ne bo dosežen preko noči ali z naglimi ukrepi. Da bi prešli krizo, bodo po njegovih besedah potrebni trajni in predani napori, so sporočili iz Evropskega sveta. Kot pravi van Rompuy, bonitetne agencije velikokrat ocenjujejo odziv Evrope kot nezadovoljiv ali neučinkovit, toda dosedanji napori, ki so jih posamezne države vložile v reševanje krize v območju evra, so že dali rezultate.

Pri tem je pohvalil dosedanje Montijevo delo. Slednji je van Rompuyu danes predstavil nov paket ukrepov za krepitev gospodarstva, ki naj bi ga Italija vlada sprejela v prihodnjih dneh in predložila italijanskemu parlamentu. "Sprejem teh ukrepov je odločilen za vzpostavitev zaupanja," je prepričan van Rompuy. Predsednik Evropskega sveta meni, da bodo vse države članice s proračunsko disciplino uspele zagotoviti finančno stabilnost, pri čemer je izpostavil nujnost zagotovitve trajnostne gospodarske rasti.

Nujna hitra implementacija

Po van Rompuyevih besedah bodo voditelji EU na vrhu konec januarja dosegli dogovor o novem fiskalnem paktu, ki ga bodo podpisali v začetku marca. Okrepili bodo krizne mehanizme; evropski mehanizem stabilnosti (ESM) bo začel veljati v začetku julija, kar je prej, kot je bilo sprva predvideno; preučili bodo ustreznost vrednosti začasnega in stalnega mehanizma (EFSF/ESM), tečejo pa že tudi pogovori o povečanju prispevka Mednarodnega denarnega sklada v mehanizem, za katerega so se države evrskega območja že dogovorile, da bodo vanj vplačale 150 milijard evrov. "Hitra implementacija teh zavez je nujna," je poudaril van Rompuy.

V vmesnem času je po besedah predsednika Evropskega sveta potrebna osredotočenost na gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest. "Rasti prijazna konsolidacija in delovnim mestom prijazna rast je to, kar potrebujemo," je dejal van Rompuy in dodal, da je treba ob povečanju zalog tudi spodbuditi povpraševanje. "Protirecesijska strategija mora nujno najti svoje mesto in to terja vse napore znotraj EU, še posebej pa znotraj držav članic območja evra," je poudaril van Rompuy. Ob tem je izpostavil prednosti, ki jih prinaša notranji trg in ocenil, da potencial notranjega trga še vedno ni v celoti izkoriščen.

Hkrati je treba po van Rompuyovih besedah vse napore vložiti v to, da se izognemu kreditnemu krču. Evropska centralna banka je s svojimi zadnjimi ukrepi že pomembno prispevala k temu, a je treba mobilizirati tudi vse razpoložljive evropske finančne vire. Kot trenutno največjo skrb v tem trenutku pa je van Rompuy izpostavil spodbujanje zaposlovanja. "Potrebujemo več delovnih mest, nova in boljša delovna mesta," je zatrdil in dodal, da je v Evropi trenutno skupaj brez dela več kot 23 milijonov ljudi, nadaljnje upočasnjevanje gospodarske rasti pa bi lahko prispevalo, da bi se ta številka še povečala.