IIF v pogajanjih o delnem odpisu dolga zastopa grške zasebne upnike. Pogovori z Dallarom, ki bi lahko bili po mnenju nekaterih ključni, se bodo sicer nadaljevali v petek. Predstavnika zasebnih upnikov Jean Lemierre iz francoske banke BNP Paribas in Dallara sta po srečanju z Venizelosom in grškim premierjem Lucasom Papademosom poudarila, da vrsta vprašanj na določenih ključnih področjih ostaja odprta. "Pogovori se bodo v Atenah nadaljevala jutri, a čas za dosego dogovora se izteka," sta opozorila.

O tem, katera vprašanja so še odprta, Lemierre in Dallara nista govorila. A bo po njunem nujno, da vse strani v prihodnjih dneh podprejo dogovor. Vir, ki ni želel biti imenovan, je na drugi strani za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da so bili današnji pogovori konstruktivni in pozitivni. Grčija se z zasebnimi upniki pogaja o 50-odstotnem odpisu dolga. Dogovor mora biti sklenjen, preden lahko država računa na več svežega denarja s strani mednarodnih posojilodajalcev, EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ključen za Grčijo bo 20. marec, ko bo državi zapadlo v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

IMF: Finančno pomoč Grčiji bo treba povečati za več deset milijard evrov

Tudi IMF je danes pozval Grčijo k hitremu dosegu dogovora z zasebnimi upniki. "To je seveda eno ključnih področij pri vprašanju grških potreb po financiranju," je dejal tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice. "Čim prej bo dogovor dosežen, tem bolje," je še dejal. Namestnik grškega finančnega ministra Philipos Sachinidis je sicer danes poudaril, da bi nesodelovanje dela zasebnih upnikov v rešilnem paketu za Grčijo pomenilo, da bi morda morale večji del primakniti evropske partnerice.

"Če odstotek sodelovanja ni, na primer, 100-odstoten, bo morda potrebna dodatna podpora s strani naših partnerjev za pokritje luknje v financiranju," je dejal za grški radio Skai. Na finančnih trgih medtem še vedno vlada ogromno nezaupanje v Grčijo. Na sekundarnem trgu je zahtevana donosnost na enoletne grške obveznice danes prvič presegla 400 odstotkov. Zahtevana donosnost na desetletne obveznice pa je pri 34,7 odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.