IMF naj bi ugotavljal, da je trenutni rešilni program za Grčijo nezadosten, zato bo za rešitev države nujno njegovo prilagajanje. Možnosti naj bi bile tri: prva so novi varčevalni ukrepi Aten, druga večji odpis dolga s strani zasebnih upnikov, tretja pa dodatna finančna pomoč držav z evrom.

Strokovnjaki sklada so ob tem kritični do počasnosti strukturnega prilagajanja Grčije. Predvsem Atene ne napredujejo dovolj hitro pri boju proti izogibanju plačevanja davkov ter pri privatizaciji.

IMF skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) in EU sestavlja t.i. trojko, ki se sredi januarja znova vrača v Atene. Tam bodo strokovnjaki vseh treh institucij pregledali napredek države pri izpolnjevanju zastavljenega programa sprememb, h katerim se je Grčija zavezala v zameno za 110 milijard evrov vredno posojilo.

Tokrat sicer pod vprašanjem ne bo izplačilo nove tranše omenjenega posojila, pač pa se bo pogovor osredotočil na drugi rešilni paket za Grčijo, ki je vreden 130 milijard evrov. V njem bodo sodelovali tudi zasebni upniki, s katerimi se Atene trenutno pogajajo o pogojih za odpis dolga v višini 50 odstotkov. Grčija upa, da bodo pogajanja zaključena do konca meseca, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vir iz grškega finančnega ministrstva.