Kot je pojasnil, so se v vladi odločili, da s strani Bruslja zahtevanih dodatnih varčevalnih ukrepov v višini 1,2 milijarde evrov ne bodo sprejeli, in so izbrali drugo možnost - zamrznitev izdatkov za nekaj mesecev.

Kot ob navajanju televizije RTL poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo velik delež tega ukrepa, kakih 400 milijonov evrov, prišel iz sredstev, predvidenih za vlaganja v železnice. Zadržali bodo tudi nakup vojaških helikopterjev.

Evropska komisija je Belgijo pred dnevi opozorila, da mora najkasneje do ponedeljka opredeliti ukrepe za dodatno varčevanje s ciljem odprave presežnega primanjkljaja za letos, sicer jo čakajo sankcije.

Komisija namreč ocenjuje, da bo belgijski primanjkljaj letos znašal 3,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko belgijske oblasti napovedujejo 2,8-odstotni primanjkljaj. Po pravilih primanjkljaj ne bi smel preseči treh odstotkov BDP.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je belgijske oblasti zato pozval, naj sprejmejo dodatne varčevalne ukrepe v vrednosti od 1,2 milijarde do dveh milijard oziroma zamrznejo izdatke za letos in s tem ustvarijo proračunsko rezervo.

Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, ki kot zgornjo mejo primanjkljaja določajo tri odstotke BDP, sicer krši večina članic unije. A Belgija in še štiri države - Ciper, Poljska, Madžarska in Malta - morajo presežni primanjkljaj odpraviti letos.

V skladu s strožjim redom, ki ga prinaša sredi decembra uveljavljeni sveženj šestih zakonodajnih predlogov za zaostritev proračunske discipline in krepitev nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, lahko komisija proti kršiteljem ukrepa prej in ostreje.

Komisija bo v sredo predvidoma sprejela odločitve o omenjeni peterici, ki so v postopku zaradi presežnega primanjkljaja in se jim rok za njegovo odpravo izteče letos. V tem postopku je sicer večina članic unije, tudi Slovenija, a se jim rok izteče pozneje - Sloveniji leta 2013.