Ministrica za zunanje in evropske zadeve Vesna Pusić je dejala, da priprave potekajo tako na predstavitveni kot na tehnični ravni. Napovedala je, da bodo do referenduma v medijih dodatno okrepili informiranje državljanov o pomenu članstva države v EU. Poleg državnega vrha bodo v kampanji sodelovale tudi nevladne organizacije. Javno predstavitev strategije bodo imeli takoj v začetku januarja 2012.

Varčevanje ne bo usodno za proračun

Na današnjem odprtem delu seje so sprejeli odločitev o znižanju števila državnih uradnikov. Z uvajanjem namestnikov in pomočnikov ministrov namesto državnih sekretarjev in direktorjev vladnih uprav bodo znižali število uradnikov za tretjino.

"Varčevanje ne bo usodno za proračun, naj bi pa v prvi vrsti pripeljalo do racionalizacije in boljše organizacije državne uprave," je izpostavil hrvaški premier. Nove namestnike ministrov ter del pomočnikov ministrov bodo imenovali na zaprtem delu današnje seje.

Milanović je uvodoma dejal, da bo 2012 precej zahtevno leto za Hrvaško. Obenem je zanikal poročanje hrvaških medijev o zvišanju davkov. "Celotna davčna obremenitev se ne bo zvišala, ker bo to nevzdržno za Hrvaško, ki je preobremenjena z različnimi davki in prispevki. Ne bo zvišanja davkov za državljane, ki so v najslabšem položaju, kot so delavci in brezposelni," je še izjavil predsednik hrvaške vlade in napovedal, da plač do 3000 kun (400 evrov) ne bodo obdavčevali.

"Davčna revolucija"

Hrvaški časniki so danes poročali o "davčni revoluciji" na Hrvaškem, ki predvideva zvišanje DDV s 23 odstotkov na najmanj 25 odstotkov od 1. marca. Obstajale bi sicer nižje stopnje DDV za turizem in osnovna živila, kot sta kruh in mleko, ter za zdravila in šolske pripomočke.

Časniki še ugibajo, da je od sredine leta možno pričakovati davke na premoženje in dividende. Zaradi izboljšanja likvidnosti gospodarstva so skrajšali roke za plačevanje obveznosti in sicer za podjetnike na 45 dni, za državo pa na 30 dni. Stroške državnega proračuna, ki ga bodo sprejeli februarja nameravajo znižati za najmanj pol milijarde evrov, prvi rebalans pa je napovedan za 1. julij.