Novembra je Italija izdala podobne obveznice tik zatem, ko je Mario Monti nasledil Sivia Berlusconija na mestu premierja. Takrat je bila obrestna mera pri 6,504 odstotka. Od takrat je italijanski parlament sprejel načrt strogih varčevalnih ukrepov, s katerim je želel povrniti zaupanje vlagateljev v domače gospodarstvo. Prav tako je italijanska zakladnica izdala za 1,733 odstotka brezkuponskih obveznic, ki bodo zapadle v letu 2013, pri katerih je obrestna mera dosegla 4,853 odstotka.

Pretekli mesec je bila zahtevana donosnost za podobne obveznice pri 7,814 odstotka. Analitiki so že v začetku tedna opozorili, da bodo oči vlagateljev te dni uprte v Italijo, ki bo preverjala njihovo zaupanje na finančnih trgih.  Izdaji obveznic - ena je načrtovana tudi za četrtek - bi lahko po mnenju številnih ekonomistov odločali tudi o prihodnosti Italije v območju z evrom. Uspeh ali neuspeh Rima pa bo pomembno vplival tudi na vrednost skupne evropske valute.

Trgovanje na evropskih borzah se po neenotnem začetku sedaj obrača v zeleno; pariški CAC 40 je okoli 11.30 ure 0,74 odstotka nad izhodiščem, londonski FTSE 100 pridobiva 0,66 odstotka, DAX pa je na borzi v Frankfurtu 0,02 odstotka višje kot ob začetku dneva. V Italiji je osrednji indeks pridobil 1,24 odstotka. Tečaj evra je na frankfurtski borzi trenutno pri 1,3073 dolarja, kar je 0,04 odstotka nad torkovo vrednostjo. Italija bo, če bo četrtkova izdaja uspešna, letos na finančnih trgih skupno zbrala za okoli 430 milijard evrov. Leta 2012 ima v načrtu zadolževanje za 450 milijard evrov, kar analitiki ocenjujejo za zahtevno nalogo, ki pa jo je mogoče izvesti, še posebej, če se bodo obrestne mere še naprej zniževale.