Sodišče je stopilo na stran šestih Afganistancev, Alžircev in Irancev, ki so izpodbijali odločitev britanskih in irskih sodišč, da jih vrnejo v Grčijo. Šesterica je namreč v EU nezakonito vstopila preko Grčije, vendar tedaj tam niso zaprosili za azil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Enemu od njih je nato uspelo priti do Velike Britanije, ostalim petim pa do Irske, kjer so nato tudi zaprosili za azil.

Azilna politika EU - t.i. uredba Dublin II - državam članicam EU trenutno omogoča, da vrnejo begunce v tisto državo unije, v katero so ti najprej pripotovali. V primeru omenjene šesterice bi to bila Grčija.

Kot izhaja iz današnje razsodbe, pa članice unije prosilcev za azil ne smejo poslati v državo članico, kjer obstajajo sistemske pomanjkljivosti v azilnem postopku in v pogojih za sprejetje prosilcev za azil. S tem bi jih namreč izpostavili resničnemu tveganju, da bi bili podvrženi nehumanemu ali ponižujočemu ravnanju. Namesto tega mora država ali poiskati drugo državo članico, ki bi obravnavala prošnjo za azil, ali v razumnem času to storiti sama.

Današnja odločitev sodišča v Luksembourgu utegne dodatno zaplesti že tako težka pogajanja o oblikovanju skupnega azilnega sistema do leta 2012.