Maroko je v skladu z veljavnim sporazumom za ribiške pravice v svojem morju, vključno z vodami Zahodne Sahare, ki jo je Maroko okupiral leta 1976, od Evropske unije prejemal 36 milijonov evrov letne odškodnine.

Kritiki sporazuma med EU in Marokom, ki se izteče februarja prihodnje leto in ga je Evropska komisija želela podaljšati, so poudarjali predvsem dejstvo, da dopušča kršitve mednarodnega prava, podaljšuje nezakonito okupacijo Zahodne Sahare in ogroža človekove pravice prvotnih prebivalcev Zahodne Sahare, med katerimi jih je polovica pobegnila pred maroškim vojaškim nasiljem in so sedaj v begunskih taboriščih v sosednji Alžiriji.

Evropski poslanci so podaljšanje protokola zavrnili iz ekonomskih, ekoloških in socialnih razlogov. Sprejeli so še ločeno resolucijo, v kateri pozivajo Evropsko komisijo, naj začne pogajanja o novem protokolu, ki mora biti ekonomsko, ekološko in socialno sprejemljiv, hkrati pa mora prinašati koristi obema stranema.

Po mnenju poslancev morajo biti ribolovne kvote v bodoče določene na podlagi strokovnih predlogov, ladje iz EU pa bi smele ribariti zgolj presežke v kvotah. Prav tako opozarjajo, da bi morala biti finančna pomoč za razvoj lokalnega ribištva bolje porabljena, hkrati pa bi morali izboljšati nadzorni mehanizem glede namenskosti uporabe teh sredstev.

Maroko je po zavrnitvi podaljšanja sporazuma še isti dan, v sredo, odgovoril z izgonom ribiških ladij članic unije. Maroško zunanje ministrstvo je odločitev parlamenta v Strasbourgu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označilo za "obžalovanja vredno" ter poudarilo, da bo imelo "pomembne posledice za prihodnje sodelovanje na področju ribištva".

Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/Zares), ki je doslej sodeloval v vseh razpravah v Evropskem parlamentu v zvezi s podaljšanjem sporazuma, je povračilni ukrep Maroka označil za "tipičen odziv avtoritarne države na demokratično odločitev Evropskega parlamenta" ter menil, da Maroko ravna napak, ko uniji napoveduje ribiško vojno.

"Odločitev Evropskega parlamenta, h kateri sem kot podpredsednik skupine za Zahodno Saharo precej prispeval, ni dala razloga za takšno maroško reakcijo, ampak je bil njen cilj rešitev problema Zahodne Sahare, spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic izvirnega prebivalstva Zahodne Sahare," je v sporočilu za javnost poudaril poslanec.

Tudi evropska poslanka Mojca Kleva (S&D/SD) je glasovala proti sporazumu. Kot je pojasnila v sporočilu za javnost, se je za to odločila "predvsem z gospodarskega, okoljskega in humanitarnega vidika, saj gre za kratenje človekovih pravic Zahodnih Sahark in Saharcev". "Ponosna sem, da se je Evropski parlament postavil na pravo stran - na stran ljudi in njihovih pravic," je še poudarila poslanka, kot so sporočili iz njene pisarne.

Vajgl je sicer pred približno tednom dni organiziral obisk delegacije Evropskega parlamenta v največjem begunskem taborišču Tinduf v Sahari, na meji med Alžirijo in osvobojenim delom Zahodne Sahare. Člani skupine, v kateri je bila tudi poslanka Kleva, so se srečali tudi z najvišjimi predstavniki oblasti Zahodne Sahare in fronte Polisario.

Povračilni ukrepi Maroka bodo najbolj prizadeli Španijo, ki je že napovedala, da bo od Evropske komisije zahtevala odškodnino. Kot je v četrtek po poročanju AFP dejala španska ministrica za okolje Rosa Aguilar, bo zavrnitev podaljšanja sporazuma botrovala izgubi okoli 500 delovnih mest.