Wallisova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se bo potegovala za položaj kot neodvisna kandidatka brez podpore političnih skupin in da bo delovala za vse poslance.

Njen program obsega pet točk. Prizadevala si bo za bolj pregleden in odprt proces odločanja v Evropskem parlamentu in določitev ustreznih standardov, prav tako pa bo delovala za okolju prijazen parlament. Želi tudi poudariti vlogo parlamentarizma in okrepiti sodelovanje z nacionalnimi parlamenti ter se v teh težkih časih približati državljanom unije.

Poslanka trenutno še zbira podpise poslanskih kolegov v podporo svoji kandidaturi in predstavlja svoj program v političnih skupinah. Kot je povedala, se je doslej predstavila v skupini liberalcev in demokratov (Alde), Evropi svobode in demokracije (EFD), levice (GUE/NGL), nocoj pa ima predstavitvi še v največji politični skupini, Evropski ljudski stranki, ter v skupini Zelenih. Januarja se namerava predstaviti še v skupini konservativcev in reformistov (ECR) in pri socialdemokratih, ki jih sicer vodi njen "tekmec" Schulz.

Podporo Wallisovi je že izrazilo več poslancev, med njimi tudi njen slovenski kolega iz politične skupine Jelko Kacin (Alde/LDS). Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, je Wallisova kakovostna kandidatka, pri vsem skupaj pa gre predvsem za načela. "Mi, Evropejci, predavamo o demokraciji celemu svetu, doma, v evropskih institucijah, pa imamo, tako se vsaj zdi, s tem težave. Takšno prakso je potrebno spremeniti," je prepričan Kacin.

"Ne gre za to, kaj nam v Evropskem parlamentu matematično pripada, ampak za pravico do politične izbire, soočenj in primerjave kandidatov in programov, na podlagi katerih lahko nagradimo in izberemo kvaliteto. Ne gre le za pravico, da je nekdo nekaj le zato, ker prihaja iz večje delegacije. Gre za pravico biti boljši, bolj uspešen," je še zapisal Kacin v današnjem sporočilu za javnost.

Če bo Wallisovi uspelo, bo tretja predsednica v zgodovini Evropskega parlamenta.