Današnje podelitve sta se udeležila le dva nagrajenca - egiptovska aktivistka Asma Mahfuz in libijski oporečnik Ahmed al Senusi. Tunizijcu Mohamedu Buaziziju je bila nagrada podeljena posmrtno. Sirska odvetnica Razan Zeituneh, ki se v Siriji skriva pred režimom, je evropskim poslancem poslala sporočilo. Njen rojak, karikaturist Ali Farzat, ki ni dobil vizuma, pa je Evropski parlament nagovoril preko video sporočila.

Evropa in arabski svet sta na pragu novega obdobja

Asma Mahfuz je ob podelitvi dejala, da je nagrada odprla novo pot med Evropo in arabskim svetom. "To novo dimenzijo potrebujemo," je menila. Poudarila je, da gre nagrada vsem revolucionarjem in mladim Egipčanom, še posebej tistim, ki so za svobodo žrtvovali svoje življenje. "Režim se je zdaj spremenil in želimo, da bi tako ostalo," je dejala.

Mahfuzova je ob tem opozorila, da je treba ukrepati vsakič, ko se zgodi napad na ljudi. "Že en človek je dovolj, da vidimo, da gre za kršitve človekovih pravic," je dejala. "Ponosna sem na vse mučenike arabske revolucije. Ne bomo odnehali, nadaljevali bomo pot, ki so jo začrtali, ter uresničili cilje," je sklenila govor in požela bučen aplavz.

Na novinarski konferenci po podelitvi pa se je zahvalila novinarjem, ker so glas o revoluciji v Egiptu ponesli v svet. "Po padcu Hosnija Mubaraka se soočamo z vojaškim režimom. V Egiptu smo ponosni na našo vojsko, a nasprotujemo temu, da bi nam vladala. Smo proti vsakršni diktaturi in represiji," je orisala trenutne razmere v državi. "Ponosna sem na egiptovsko ljudstvo. Naš miren boj za dostojanstvo, mir in svobodo je lahko zgled vsem," je dejala.

Libijec Al Senusi, politični zapornik z najdaljšim stažem v Libiji, je v govoru ob prejemu nagrade dejal, da ima nagrada Saharov veliko simbolično in moralno vrednost ter libijskemu ljudstvu veliko pomeni. Pomeni tudi spodbudo prizadevanjem za vrednote in večji politični vlogi žensk.

Arabski svet potrebuje predvsem veliko strpnosti

Al Senusi se je zahvalil za podporo mednarodne skupnosti in Evropskega parlamenta libijskemu ljudstvu v boju proti dolgoletnemu diktatorju. "Zdaj moramo v duhu strpnosti zgraditi novo državo. Strpni moramo biti tudi do tistih, ki so ubijali naše bližnje in kršili naše dostojanstvo," je poudaril. Na koncu je še izrazil upanje, da bo nagrada Saharov omogočila napredek Libije in tudi držav, kjer še imajo diktatorje.

Tudi on je na novinarski konferenci izpostavil pomembno vlogo medijev pri vstaji v Libiji. "Novinarji so imeli v rokah nekaj, kar je bilo močnejše od orožja, imeli so besedo. In govorili so resnico. Pomagali so, da je lahko svet videl pravi obraz Moamerja Gadafija," je dejal.

Sirski karikaturist Farzat je v video sporočilu, ki so ga predvajali na zasedanju, dejal, da misli na žrtve upora v Siriji. "Kažejo nam, da je svoboda dragocena in da se je zanjo vredno boriti," je dejal. Dodal je, da se protestniki v Siriji zavedajo, da je njihovo početje tvegano, a obenem vedo, da je "končna nagrada" tega vredna.

Zeitunehova je poslancem poslala sporočilo, katerega vsebine pa Buzek na podelitvi ni razkril.

Buzek je poudaril pomen človekovih pravic

Buzek je sicer poudaril, da so človekove pravice univerzalne in da imamo vsi pravico do njih. Letošnji zgodovinski dogodki v arabskem svetu nas po njegovih besedah opominjajo tudi na našo odgovornost za podporo tem državam.

Mohamed Buazizi se je decembra lani zažgal v tunizijskem mestu Sidi Bouzid in nekaj tednov zatem podlegel poškodbam. Postal je simbol tunizijske revolucije, prve v nizu vstaj v arabskem svetu, ki je januarja s položaja odnesla dolgoletnega voditelja Zina el Abidina Ben Alija.

Asma Mahfuz je ena od ustanoviteljev Gibanja mladih 6. aprila, ki je preko spletnih socialnih mrež pozivalo ljudi, naj se zbirajo na trgu Tahrir v Kairu. Množične demonstracije v egiptovski prestolnici so februarja privedle do konca 30-letne vladavine egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Danes 77-letni libijski oporečnik Ahmed al Senusi je zaradi nasprotovanja režimu nedavno ubitega dolgoletnega libijskega voditelja Gadafija v zaporu preživel 39 let, od tega devet let v samici.

34-letna odvetnica iz Sirije Razan Zeituneh vodi odbor, ki usklajuje upor proti sirskemu režimu pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada.

Njenega rojaka Farzata pa so zaradi njegovih karikatur v časnikih avgusta preteple sirske sile in mu zlomile obe roki.

Nagrado Saharov za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice Evropski parlament podeljuje od leta 1988 posameznikom ali združenjem, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu. Lani so jo v odsotnosti nagrajenca podelili kubanskemu oporečniku Guillermu Farinasu.