Tadić je povedal, da je EU svojo zatevo izrazila tik pred koncem pogajanj o statusu Srbije kot kandidatke. ''Mi takih zahtev nismo sprejeli in jih tudi v nadaljnju ne bomo,'' je dejal Tadić po poročanju Indexa. Dodal je še, da gre tu za politično borbo ter da je prepričan, da bo Srbija prepričala svoje evropske partnerje, da je to nemogoče.

''Nadaljevali bomo naš boj na nek miren, diplomatski način, s prepričevanjem naših partnerjev in prepričan sem, da bodo na koncu razumeli, da brez Srbije, kot središčne države Balkana ne more obstajati miren in stabilen Balkan, to pa je v interesu vseh evropskih držav, saj si ne želijo plačati strahotno visokega davka kot je bil tisti v 90-ih letih,'' je dejal srbski predsednik.

Tadić je povedal, da bi lahko preprečili vse spore v nekdanji Jugoslaviji, če bi le obstajali ''preventivno obnašanje v politični sferi''. ''Verjamem, da bomo po vzpostavitvi nove diplomatske ofenzive uspel prepričati naše evropske partnerje. Če ne bomo prepričali te generacije, bomo pa naslednjo. Preprosto zato, ker so argumenti na naši strani,'' je dejal Tadić, ki meni, da ne obstaja boljša rešitev, kot ta, da Srbija vstopi v EU. ''Če bi obstajala, bi se ji rade volje prilagodili, saj se tudi Evropa sooča s problemi. Z druge strani pa Srbija ne more odstopiti od svojih elementanih interesov.''