Poljska si je ob začetku šestmesečnega predsedovanja, ki se bo izteklo 31. decembra, za enega od ciljev zadala podpis pristopne pogodbe Hrvaške k EU, kar se je zgodilo minuli petek. Je bila pa Poljska manj uspešna pri drugi prioriteti, zagonu gospodarske rasti v uniji, predvsem spričo vse globlje gospodarske in finančne krize, ki po mnenju številnih analitikov že ogroža obstoj evra, po mnenju najbolj pesimističnih pa celo vso unijo.

Po dopoldanski razpravi o poljskem predsedovanju bodo v Strasbourgu opoldne slovesno podelili letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli petim arabskim aktivistom za njihov prispevek k zgodovinskim spremembam na Bližnjem vzhodu. Na podelitev naj bi prišla le Asma Mahfuz iz Egipta in Libijec Ahmed El Senusi. Tunizijcu Mohamedu Buaziziju bo nagrada podeljena posmrtno, medtem ko se Razan Zaitouneh v Siriji skriva pred režimom, njen rojak Ali Ferzat pa ni dobil vizuma.

Parlament bo danes tudi potrjeval nova pravila, ki zahtevajo uporabo detergentov, ki praktično ne vsebujejo fosfatov, ter pravila za jasnejše označevanje sadnih sokov.